Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Lövöldözés után tombolva mutatták be Párizsban a kurdok, miért szabadulnának meg tőlük egyesek

Hirdetés

Legalább hárman életüket vesztették, három embert pedig kórházban ápolnak, miután Párizs 10. kerületében egy férfi lövöldözni kezdett – közölték a párizsi hatóságok pénteken.

A rendőrség által őrizetbe vett 69 éves gyanúsított a szemtanúk szerint a francia főváros Enghien utcájában egy kurd kulturális központot, a vele szemben lévő kávézót és fodrászszalont vette célba, hét-nyolc lövést adott le.

Alexandra Cordebard kerületi polgármester közölte, hogy három sebesült közül két embert válságos állapotban szállítottak kórházba. A helyszínen nyilatkozva hozzátette, hogy egyelőre nem tudni a lövöldözés pontos okát.

Hirdetés


Lengettek a kurd kommunista zászlók is (fotó: Lewis Joly / AP)

Laure Beccuau párizsi államügyész a BFM TV francia televíziónak beszámolt róla, hogy a gyanúsítottal már korábban is volt dolguk, a férfi ugyanis egy évvel ezelőtt egy szablyával támadt rá sátrakban élő bevándorlókra Párizsban. Hozzátette, hogy a nyomozók kapcsolatba léptek a terrorelhárításért felelős ügyészséggel, egyelőre azonban nem találtak terrorcselekményre utaló jeleket.

A gyanúsított ellen szándékos emberölés, gyilkossági kísérlet és erőszak miatt indult nyomozás, de nem zárták ki azt sem, hogy a férfi etnikumok elleni gyűlöletből cselekedett.

Hirdetés

A rendőrség lezárta az érintett területet, és arra kérte az embereket, hogy lehetőleg kerüljék el az egyébként boltokkal teli utcát.

„A franciaországi kurdok kegyetlen támadás célpontjai voltak Párizs szívében” – írta Twitteren Emmanuel Macron francia elnök. Hozzátette, együttérez az áldozatokkal, szeretteikkel és azokkal, akik az életben maradásért küzdenek, emellett elismerését fejezte ki a rendvédelmi szervek bátorságáért és higgadtságáért.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere Twitter-bejegyzésében leszögezte: a kurdok elleni „szélsőjobboldali támadás” az összes párizsi lakos elleni merényletnek számít. „A kurdoknak, bárhol éljenek is, békében és biztonságban kell élniük” – írta, hozzátéve: „ezekben a sötét órákban Párizs minden eddiginél jobban mellettük áll”.

Hirdetés

Gérald Darmanin francia belügyminiszter még péntek délután a lövöldözés helyszínére ment, ahol a sajtónak nyilatkozva együttérzését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. Közölte továbbá, hogy a támadó célpontjai „nyilvánvalóan külföldiek” voltak, az azonban még nem világos, hogy a férfi bármilyen szélsőséges politikai szervezettel kapcsolatban állt volna.

A sötétség beálltával zavargások törtek ki, a feldühödött tömeg a lövöldözés helyszínétől nem messze gyülekezett. Megdobálták a rendőröket, szemetes edényeket és éttermi asztalokat forgattak fel, autókat rongáltak meg. A rohamrendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget.

Hirdetés

Franciaország 2015-ben és 2016-ban több halálos terrortámadásnak volt áldozata, melyek hátterében szélsőséges iszlamisták álltak. Emellett 2013-ban három kurd aktivistát lőttek le, akik közül az egyik nő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) délkelet-törökországi szakadár kurd szervezet alapítója volt. A gyilkossággal kapcsolatban egy török állampolgárt tartóztattak le, ám felmerült a gyanú, hogy a török titkosszolgálatnak is köze lehet az incidenshez.

Törökország régóta harcol a PKK ellen, melyet nem csak Ankara, de az EU és az Egyesült Államok is terrorista szervezetnek minősített.

(MTI nyomán)

Hirdetés

Frissítés: Franciaországi kurdok: „csak elfojtanak minket”

A franciaországi kurdok tanácsának szóvivője nem volt elégedett a hatóságok munkájáva – írja az Euronews.l.

– Mérgesek vagyunk, mert többször figyelmeztettük már a hatóságokat. Utoljára pont 20 napja. Nem hallgattak meg minket. Csak elfojtanak minket, és folyamatosan letartóztatnak bennünket – mondta Agit Polat. (A tegnapi törést-zúzást látva ez nem csoda… – a szerk.)

2. frissítés: Szombaton is autó(ko)n álltak bosszút a jól beilleszkedett kurdok

Párizsban szombaton is összecsapások törtek ki a rendőrség és a kurd közösség tagjai között az előző napi lövöldözés után, amelyben hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek – írja az MTI.

A tiltakozók gépkocsikat forgattak fel, legalább egy autó kiégett és kisebb tüzek voltak a place de la République tér, a demonstrációk hagyományos helyszíne környékén, ahol előzőleg a kurdok békés tüntetést tartottak.

Az összecsapások azután kezdődtek, hogy a tüntetők egy része elhagyta a helyszínt. Egyesek megdobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be. Két óráig tartottak a zavargások, mire sikerült a tömeget szétoszlatni.

Pénteken egy fegyveres férfi lövöldözni kezdett Párizs forgalmas X. kerületében, egy kurd kulturális központ közelében, ahol a kurd közösség három aktivistájának tíz évvel ezelőtti, máig felderítetlen meggyilkolására készültek emlékezni.

A rendőrség őrizetbe vett egy 69 éves férfit, aki a hatóságok szerint nemrégiben szabadult az őrizetből, miközben a tárgyalására várt, amiért egy évvel korábban karddal támadt egy párizsi „menekült”tábor lakóira.

A gyanúsított kihallgatása után immár fajgyűlölet miatt elkövetett emberölés és lőfegyverrel való visszaélés ellene vád – közölte szombaton az ügyészség.

3. frissítés: Rejtély, hogy mi okozta az erőszakos fordulatot

Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök szerint váratlanul következett be az erőszakos fordulat a tüntetésen, oka egyelőre nem ismert – írja frissítésében az MTI.

A BFM televíziónak nyilatkozva a rendőrfőnök közölte, hogy az erőszakért pár tucatnyi tüntető a felelős. Tizenegy embert őrizetbe vettek, mintegy harmincan könnyebben megsérültek.

A kurdgyilkos a pszichiátriai osztályra került

Az ügyészség később közölte, hogy egészségi okok miatt felfüggesztették a kihallgatást, és a férfit pszichiátriai osztályra szállították. A gyanúsítottak akkor állítják a vizsgálóbíró elé, ha az egészségi állapota megengedi.

Kuruc.info

Hirdetés