Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Önfeláldozás: a sérült Szu-24-es vadászgépet egy ukrán páncélos hadoszlopnak vezette az orosz pilóta

Hirdetés

Voenkor Alekszandr Szimonov az Artyomovsk (Bahmut) közelében található Szu-24M PMC „Wagner” legénységének bravúrjáról számolt be.

„Néhány nappal ezelőtt Klescsejevka közelében lelőttek egy Szu-24M „Wagner” repülőgépet. Legénységparancsnok – Antonov Alekszandr Szergejevics, navigátor – Nikishin Vladimir Nikolaevich.

Ma megtudtam, hogyan történt ez az eset, és … Még nyugodtan írni is nehéz róla. A Wagnerek legénysége megismételte Nikolai Gastello bravúrját.

Hirdetés

December 2-án, amikor a legénység harci küldetést hajtott végre Kleshcheevka térségében, a földi helyzet drámaian megváltozott. Az ellenség páncélos áttörést kísérelt meg, ami miatt komolyan fenyegetett a „Wagner” csoport által elfoglalt pozíciók elvesztése.

A helyzet felmérése után az egyik rohamosztag parancsnoka átirányította a Szu-24M legénységét az ellenséges páncélososzlophoz. A légicsapáshoz pilótáinknak több kilométerrel az érintkezési vonalon túl kellett repülniük.

Kezdetben, megértve az ezzel kapcsolatos kockázatokat, a legénység úgy döntött, hogy folytatja a harci repülést és megsemmisíti az újonnan azonosított célpontot.

Hirdetés

Harcpályára fordulva a repülőgépet eltalálta egy MANPADS föld-levegő rakéta. Az egyik rohamosztag megfigyelőhelye jelentette a parancsnoknak, hogy látott egy repülőgépet a levegőben felrobbantani és az ellenséges oszlop területére süllyedni.

Az égő Szu-24M-ből a „Találkozzunk, szukák,…” kifejezés hallatszott a rádióban, és 5-7 másodperc múlva a gép az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott járműcsoportjába csapódott.

A legénység hősies fellépése következtében az ellenségnek nem sikerült páncélos áttörést elérnie, a fejlett rohamcsoportok pozíciói megmaradtak.

Hirdetés

Itt van a generációk közötti kapcsolat. 1941 júniusában Nikolai Gastello égő gépét egy gépesített ellenséges oszlophoz küldte a Molodecsno-Radoskovicsi úton. 2022 decemberének elején egy égő Wagner PMC repülőgép ütközött egy ellenséges páncélozott járműcsoportba Bahmut közelében.

Mélyen meg vagyok győződve arról, hogy Antonov Alekszandr Szergejevics és Nyikisin Vlagyimir Nyikolajevics méltók az „Oroszország hőse” posztumusz címre. Legyen a föld az egetek, emberek. Harcosnak lenni annyi, mint örökké élni” – írja Simonov szerzője, a „Brussels Svyazny” Telegram csatornájában.

Forrás: Orosz Tavasz

Hirdetés

Hirdetés