Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Szerbia bevonulna Koszovóba és ezt jelezi a NATO-nak is

Hirdetés

Belgrád hivatalos kérvényt fog küldeni a NATO KFOR misszió parancsnokságának, hogy Szerbia rendőri és katonai kontingensét bevethessék Koszovóban és Metohiában – közölte Aleksandar Vučić elnök a lakossághoz intézett beszédében.

“Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával összhangban kérést küldünk a KFOR parancsnokának, hogy biztosítsa a szerb hadsereg és a rendőrség kontingensének bevetését Koszovó és Metohia területén” – mondta.

Ezután felolvasta a Biztonsági Tanács határozatának vonatkozó bekezdését. Vučić elmondta, hogy hétfőn hivatalos kormánydöntés születik a kérelem elküldéséről, de a NATO-misszió parancsnoksága biztosan elutasítja azt. Azt mondta azonban, hogy ebben a helyzetben legalább kísérletet kell tenni.

Hirdetés

A koszovói szerbek a mai nap folyamán barikádokat kezdtek emelni a tartomány északi részén, miután Pristinában őrizetbe vették az önhatalmúlag kikiáltott köztársaság egyik volt belügyminisztériumi tisztviselőjét, Dejan Panticot.

Később a helyi rendőrség a Jarinje ellenőrzőponton keresztül lezárta a tartományba való bejutást a Szerbia középső része felől érkező autók és gyalogosok előtt.

Alekszandr Botszan-Harcsenko, Oroszország belgrádi nagykövete tegnap kijelentette, hogy az önjelölt Koszovó hatóságai folyamatosan növelik a rendfenntartó erők jelenlétét a szerbek lakta északi régióban. Szerinte a helyzet veszélyes szinten van.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés