Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Máig nem kaptak elégtételt a 2015-ös kölni migránserőszak áldozatai

Hirdetés

Hatalmas felháborodás követte a 2015. december 31-ről 2016. január 1-jére virradó éjszakai kölni eseményeket, amikor több száz agresszív migráns férfi rontott rá a tömegben ünneplő nőkre, és követett el ellenük válogatott szexuális és vagyon elleni bűncselekményeket. Az eset után kirívóan enyhe büntetések születtek, emiatt sokan elvesztették a német alkotmányos rendbe vetett bizalmukat, az erőszakot elszenvedett nőket pedig a Merkel-féle „Wilkommenskultur” áldozatainak tartják.

A rendőrségi jelentések hátborzongatóak: 2015. december 31-én az év utolsó óráiban több mint 1000 ünneplő ember gyűlt össze a kölni dóm és pályaudvar környékén. Köztük vegyültek el – írják a jelentések – az észak-afrikai és arab származásúnak „tűnő”, 15 és 35 év közötti férfiak részeg és agresszív csoportjai, amelyek körülvették, lerohanták a nőket. A beszámolók és a hivatalos jelentések szerint is tömeges mértékű szexuális zaklatások, fosztogatások, rablások kezdődtek.

Az áldozatok a kihallgatások során később úgy fogalmaztak: a férfiak többször és „mindenhol” megérintették a testüket, megpróbálták letépni a ruháikat, miközben a zsebeikben is matattak.

Hirdetés

A rendőrség ezen az estén csődöt mondott, nem tudták megakadályozni a nők elleni tömeges erőszakot. Noha viszonylag nagy erőkkel tartózkodtak a környéken, a súlyos bűncselekményekre csak az első bejelentések nyomán és a közösségi médiában megjelent beszámolókból, hajnali 1 óra után derült fény. A kölni rendőrség azonban a történtek ellenére újév reggelén az első közleményét ezzel a címmel adta ki: Fergeteges hangulat – az ünnepségek nagyrészt békésen zajlottak…

Az első helyi újság, amelyik az esetekről beszámolt, a Kölner Stadt-Anzeiger volt. Újságírójának érdeklődésére a rendőrség egyetlen szexuális hátterű bűncselekményről számolt be… A cikk végül „Tömegesen zaklattak nőket a kölni főpályaudvaron” címmel jelent meg, ám az addigra tömegessé vált beszámolókat a rendőrség továbbra sem erősítette meg.

Hirdetés

A sajtóhír nem robbant azonnal, országos hírré csak január 4-ére vált. A háttérben sokan hírzárlatot sejtettek, amit az a tény is megerősített, hogy a hatóság napokig nem volt hajlandó kimondani: az erőszakos esetek elkövetői migránsok voltak.

Február 10-ig közel 1100 büntetőfeljelentés született a szilveszter éjszakáján Köln belvárosában történt incidensek miatt. Ezek közül mintegy 500 vonatkozott szexuális támadásra. Hónapokkal később 290 nyomozás zajlott, amelyek 354 név szerint ismert gyanúsítottja közül 101 algériai, 91 marokkói, 37 iraki, 29 szíriai és 25 német volt. 52-en a bűncselekmény elkövetésekor illegálisan éltek Németországban.

Hirdetés

A perek végkimenetele kiábrándító volt, annak ellenére, hogy Angela Merkel kancellár korábban kemény alkotmányos választ ígért. Összesen 32 ítélet született, a legtöbb esetben lopással, rablással, lopott holmi átvételével kapcsolatban. A legsúlyosabb büntetést egy 30 éves algériai férfi kapta: egy év és tizenegy hónap börtönt kapott – rablásért.

2015 szilveszterének éjjelén a Szövetségi Bűnügyi Hivatal becslése szerint 881 szexuális bűncselekményt követtek el nők ellen Németország-szerte. 120 gyanúsítottat sikerült azonosítani, többségük észak-afrikai volt.

Százak gyülekeznek a kölni főpályaudvar előtt 2015. december 31-én esteForrás: AFP/Markus Boehm

A szomorú és a hatóság számára szégyenteljes tömeges szexuális zaklatási eset óta a kölni rendőrség fokozott utcai jelenléttel biztosítja a rendet szilveszterkor Köln utcáin. Ahogy az idei hírek mutatják – korlátozott eredménnyel.

Hirdetés

Forrás: Origo

Hirdetés