Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Az USA figyelmeztette Oroszországot és Kínát a dollármentesítés miatt

Hirdetés

Oroszországnak és Kínának jelentős nehézségekkel kell szembenéznie azon erőfeszítéseik során, hogy a nemzetközi kereskedelemben alternatívát teremtsenek az amerikai dollárral szemben – állította csütörtökön Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter.

Oroszország gyors kivonulást hajt végre a “barátságtalan” valutákban lebonyolított tranzakciókból, az EU és az Egyesült Államok egyre szélesedő szankcióinak hátterében. A lépés részeként Moszkva a főbb kereskedelmi partnerekkel, például Kínával és Indiával folytatott elszámolásokban a dollárról a rubel és a helyi valuták felé mozdult el.

“Természetesen szeretném, ha a dollár maradna a világ tartalékvalutája, és Oroszország és Kína motiváltan próbál egy másik rendszert kialakítani, amely elkerüli a dollár használatát” – mondta Yellen az amerikai képviselőház költségvetési albizottságának meghallgatásán.

Hirdetés

A pénzügyminisztériumi tisztviselő azt állította, hogy Moszkva és Peking számára “rendkívül nehéz” lenne elérni céljaikat.

Oroszország 2014-ben kezdte meg gazdaságának dollármentesítését, amikor a nyugati országok szankciókat vezettek be, miután a Krím megszavazta az elszakadást Ukrajnától és újraegyesült az Oroszországi Föderációval. A folyamat felgyorsult, miután a Nyugat tavaly több mint 300 milliárd dollárnyi orosz devizatartalékot és más eszközöket fagyasztott be.

Az Orosz Nemzeti Bank legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a kínai jüan jelentős szereplője lett az orosz külkereskedelemnek. A részesedése az orosz importelszámolásokban a tavalyi év végére 23%-ra emelkedett, míg 2022 januárjában még csak 4% volt. A jüan részesedése az exportelszámolásokban szintén megugrott, 0,5%-ról 16%-ra.

Hirdetés

Ezzel szemben az amerikai dollár és az euró részesedése az orosz exportelszámolásokban tavaly jelentősen csökkent, a 2022. januári 65%-ról decemberre 46%-ra.

A moszkvai tőzsde adatai szerint februárban a jüan először előzte meg a dollárt az orosz tőzsdén legtöbbet kereskedett valutaként.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

 

Hirdetés