Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Dehogy fejvesztett menekülés ez: ilyen az ukrán taktikai visszavonulás Bahmutból

Hirdetés

Szaporodnak a közösségi médiában az olyan felvételek, amelyek arra utalnak, hogy az ukrán fegyveres erők Bahmutból történő visszavonulása egyáltalán nem halad zökkenőmentesen. Az oroszpárti Twitter-felhasználók által megosztott felvételek között található gyalogos menekülés és megsemmisülő konvoj is. Az ukrán fegyveres erők és elemzők szerint viszont nincs szó a térségben fejvesztett menekülésről és sietős visszavonulásról, a videókban szereplő esetek elszigeteltek lehetnek írja a Portfólió.

Az ukrán hadvezetést korábban sokan bírálták amiatt, hogy nem adta fel a szinte semmilyen stratégiai előnnyel nem járó települést, és vonult vissza a sokkal jobban védhető állásaiba, köztük három, szinte erődítménnyé alakított városba (Konsztantinyivka, Szlavjanszk és Kramatorszk).

Pénteken kezdtek terjedni a hírek arról, hogy Ukrajna végül úgy döntött, kivonja a csapatait a több mint fél éve ostromlott és szinte teljesen bekerített Bahmut városából. A visszavonulásról kikerülő felvételek alapján úgy tűnik, ez egyáltalán nem megy zökkenőmentesen.

Hirdetés

A közösségi médiában megtalálható felvételen egy Bahmutból visszavonuló ukrán katonai konvoj megsemmisülése látható. Az ukrán kézen maradt, egyes helyeken állítólag mindössze tíz kilométer széles területet az orosz tüzérség könnyedén képes tűz alatt tartani, érzékeny veszteségeket okozva a visszavonuló ukrán erőknek.

Az ukrán katonák orosz tüzérségtől való rettegését alátámaszthatja az alábbi videó is, amin látható, hogy szinte elemi félelem lesz úrrá az ukrán katonákon, ahogy visszavonulás közben megállnak összeszedni a sebesülteket.

Hirdetés

Úgy tűnik, egyes kisebb csoportok meg sem várják a szállítójárművek érkezését, és gyalog/futva vágnak neki a visszavonulásnak, mint ahogy az alábbi videókon is látszik:

Az ukrán fegyveres erők és elemzők szerint szó sincs a térségben fejvesztett menekülésről és sietős visszavonulásról, a fentebb részletezett esetek pedig elszigeteltek lehetnek. Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai védelmi elemzőintézet vasárnapi jelentése szerint az ukránok még mindig képesek lehetnek megtartani állásaikat Bahmutban, ha úgy döntenek, hogy maradnak. A jelentés szerint az oroszoknak sikerült elég közel nyomulniuk az északkeleti kritikus szárazföldi kommunikációs vonalakhoz ahhoz, hogy veszélyeztessék az ukrán kivonulási útvonalakat Bahmutból, ez indokolhatja az ukrán erők esetleges visszavonulását.

Felvételen, ahogy a Wagner csoport elfoglalja Bahmut egyik ikonikus pontját

A közösségi médiában terjed egy videó, amelyen állítólag a Wagner csoport tagjai láthatók, ahogy elfoglalják Bahmut egy ikonikus pontját.

A felvételen a Bahmut Zabakmutka körzetében található második világháborús emlékmű látható, amely egy kiállított T–34-es tank, a szovjet Vörös Hadsereg ikonikus harckocsija. Az emlékművet elfoglaló fegyveresek eltávolítják a tank csövén lévő ukrán zászlót, és saját zászlajukat tűzik ki rá.

Az emlékmű már eléggé bent van a városban, ami azt mutatja, hogy az oroszok valóban nem lehetnek messze Bahmut teljes bevételétől.

Arról egymásnak ellentmondó értékelések vannak, hogy mi történik Bahmutban. Főleg orosz források szerint több ezer ukrán katonát zárhatnak katlanba, az amerikai ISW védelmi agytröszt viszont úgy értékelte, hogy az ukrán erők tervezett visszavonulást folytatnak, hogy kimerítsék az oroszokat a városi harcban.

Hirdetés