Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Újabb országot rohanhat le Oroszország

Hirdetés

Az orosz-ukrán háború alapjaiban megváltoztatta a nemzetközi status quót. Minden ország újfent helyezkedik és egyre szorosabbra fűződnek a viszonyok. Mivel Moldova nem tagja sem a NATO-nak, sem az EU-nak ezért fokozottan veszélynek van kitéve Európa legszegényebb országa. Oroszország bármelyik pillanatban lerohanhatja Románia keleti szomszédját. Az EU-párti moldáv vezetés már puccskísérlettel is megvádolta Moszkvát. A Mandiner a Stratéga című műsorában a veszélyek korában átalakuló világrendet boncolgatta.

Úgy tűnik, az olaszok beállnak a német-francia irányba, a lengyelek egyre szorosabbra fűzik a kapcsolatot az Egyesült Államokkal. Románia szívesen egyesítené magát Moldovával, és bár remélhetőleg nem kerül rá sor, de benne van a pakliban az is, hogy Oroszország lerohanja Moldovát. 

Eközben az orosz-ukrán háború tovább zajlik, a lőszerhiány mindkét oldalon problémákat okoz. Béketervek már vannak, de világos kiút egyelőre nincs, sem a két ország között, sem nemzetközi szinten. Az ENSZ-t saját szervezeti struktúrája akadályozza, hogy békecsinálóként lépjen fel. Globális és európai erőviszony-körkép Kis-Benedek József korábbi katonai hírszerzővel, egyetemi tanárral, az MTA doktorával.

Hirdetés

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg.

Forrás: Origo

Hirdetés
Hirdetés