Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Riadót fújt az amerikai pénzügyminiszter, gazdasági katasztrófára figyelmeztet

Hirdetés

Janet Yellen szerint katasztrófa lenne, ha az USA nem tudná törleszteni az adósságát.

Ha az Egyesült Államok nem emelné meg az adósságplafont, az gazdasági és pénzügyi válsághoz vezetne az országban

– figyelmeztetett Janet Yellen pénzügyminiszter, aki arra szólította fel a törvényhozókat, hogy cselekedjenek, és ne várjanak „az utolsó pillanatig”.

Hirdetés

Az adósságplafon az a maximális összeg, amelyet az amerikai kormányzat törvényesen felvehet, hogy kötelezettségeit teljesítse.

Yellen a kaliforniai üzleti vezetőkkel tartott keddi találkozóján arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges fizetésképtelenség munkahelyek megszűnését eredményezné, és a háztartások jelzálog- és hitelkártya-törlesztéseit magasabbra tornászná.

A pénzügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy a kongresszus „alapvető felelőssége” a 31,4 billió dolláros hitelfelvételi plafon emelése vagy felfüggesztése.

Hirdetés

„Az adósságunk nemteljesítése gazdasági és pénzügyi katasztrófához vezetne”

– mondta, hozzátéve:

„A fizetésképtelenség a hitelfelvétel költségeit az örökkévalóságig megemelné. A jövőbeni beruházások lényegesen drágábbak lennének.”

Hirdetés

Yellen szerint az amerikai vállalkozásoknak romló hitelpiacokkal kellene szembenézniük, a kormány pedig valószínűleg nem lenne képes kifizetéseket teljesíteni a katonai családoknak és a társadalombiztosításra támaszkodó időseknek.

„A kongresszusnak meg kell szavaznia az adósságlimit emelését vagy felfüggesztését. Ezt minden feltétel nélkül kell megtennie, és nem szabad az utolsó pillanatig várnia”

– közölte sürgetően Yellen.

Hirdetés

A figyelmeztetés akkor hangzott el, amikor a Fehér Ház és a republikánusok a kongresszusban patthelyzetbe kerültek az adósságplafon emeléséről szóló kérdést illetően.

Múlt héten Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke olyan tervet terjesztett elő, amely a kormányzati kiadások 4,5 billió dolláros csökkentését tartalmazzák annak érdekében, hogy az adósságlimitet 1,5 billió dollárral megemeljék.

A Fehér Ház ragaszkodik ahhoz, hogy a két kérdést nem szabad összekapcsolni, míg a demokrata vezetésű szenátus valószínűleg elutasítja a javaslatot.

Hirdetés

McCarthy korábban arra figyelmeztetett, hogy az USA adóssága fenntarthatatlan és veszélyt jelent a nemzetre.

Januárban a pénzügyminisztérium tájékoztatta a kongresszust a „rendkívüli intézkedések” megkezdéséről, amelyek lehetővé teszik, hogy a kormány június elejéig folytathassa kötelezettségeinek kifizetését, mivel az USA elérte 31,4 billió dolláros adósságlimitjét. Yellen ezután felszólította a törvényhozókat, hogy „haladéktalanul cselekedjenek” a hitelfelvételi korlátok emelése érdekében, hogy elkerüljék a fizetésképtelenséget.

NIF

Hirdetés