Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az iráni elnök Tel-Aviv elpusztításával fenyeget: az USA hagyja el a Közel-Keletet

Hirdetés

Ebrahim Raiszi iráni elnök kedden arra figyelmeztetett, hogy Izrael bármilyen ellenséges lépése “Haifa és Tel-Aviv elpusztításához vezet”. Egy éves katonai díszszemlén felszólalva Raiszi felszólította az Egyesült Államokat és más “régión kívüli” erőket, hogy saját érdekükben hagyják el a Közel-Keletet.

A páncélozott járművek elhaladása és a vadászgépek elrepülése közben Raiszi az iráni hadsereg napját azzal ünnepelte, hogy kijelentette: “a legkisebb ellenséges lépés” az izraeli “cionista rezsim” részéről “Haifa és Tel-Aviv elpusztításához vezet” – írja az iráni Tasnim hírügynökség.

Az iráni vezetők gyakran használják fel a hadsereg napját arra, hogy fenyegetéseket intézzenek Izrael és az Egyesült Államok ellen. Tavaly Raiszi hasonló figyelmeztetést adott ki, mondván, hogy az iráni fegyveres erők célba veszik “a cionista rezsim központját”, ha Izrael “a legkisebb lépést is megteszi az iráni nemzet ellen”.

Hirdetés

Az idei beszéd azonban a szokásosnál nagyobb feszültségek közepette hangzott el a két regionális hatalom között. Irán februárban Izraelt vádolta egy katonai üzem elleni dróntámadásért, míg Izrael a hónap elején azzal vádolta Iránt, hogy pilóta nélküli repülőgéppel megsértette légterét. Eközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök többször figyelmeztetett arra, hogy Irán fegyverminőségű urán dúsításának küszöbén áll, és a múlt hónapban kijelentette, hogy “szörnyű nukleáris háború” következne be, ha Irán atomfegyvereket fejlesztene.

Teherán tagadja, hogy atomfegyverre törekszik, és elutasította az Egyesült Államok azon erőfeszítéseit, hogy rábeszéljék egy olyan megállapodásra, amelyben szankciók enyhítéséért cserébe befagyasztaná a dúsítást.

Keddi beszédében Raiszi az Egyesült Államokat a Közel-Kelet destabilizáló erejeként emlegette.

Hirdetés

“A régión kívüli és amerikai erőknek a lehető leghamarabb el kell hagyniuk a régiót, mert ez saját maguk és a régió javát szolgálja” – mondta.

Bár Szaúd-Arábia gyakran célpontja Teherán retorikájának, Raiszi beszédében ezúttal nem tett említést Rijádról. Az elnök azonban azt mondta, hogy az iráni fegyveres erők “melegen rázzák a kezét azoknak a regionális nemzeteknek”, amelyek hajlandóak együttműködni a kölcsönös biztonságot érintő kérdésekben, ami valószínűleg a két ország közötti, nemrégiben kínai közvetítéssel létrejött enyhülésre utal.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés