Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az Arab Liga csúcstalálkozójára is be tudott pofátlankodni a kijevi bohóc – még meg is szidta őket

Hirdetés

A szaúd-arábiai Dzsiddába érkezett pénteken Volodimir Zelenszkij, hogy részt vegyen az Arab Liga csúcstalálkozóján – jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

Zelenszkij Twitteteren azt közölte, az előre be nem jelentett látogatás célja Ukrajna és az arab világ kapcsolatainak erősítése.


Fotók: SPA

Hirdetés

Az államfő arról tájékoztatott, hogy látogatása során fel fogja hozni a Krím félsziget politikai foglyainak ügyét, az energiaügyi együttműködést, valamint hozzátette: Kijev kész újabb szintekre emelni az együttműködést Rijáddal.


Szaúd-Arábia és szomszédjai jó kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, az ukrajnai háborúval kapcsolatban pedig semleges álláspontot képviselnek.

A csúcstalálkozóra érkezett Bassár el-Aszad szíriai elnök is, akit Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös fogadott, a politikusok újságírók előtt kezet is ráztak.

Hirdetés


Fotó: Stringer

Szaúd-Arábia és Szíria 2012-ben szakította meg diplomáciai viszonyát, majd májusban bejelentették, hogy helyreállítják diplomáciai kapcsolataikat.

Az Arab Liga külügyminiszterei a hónap elején döntöttek arról, hogy Damaszkuszt újra felveszik a pánarab szervezetbe, amely 2011-ben függesztette fel Szíria tagságát.

Hirdetés

Frissítés: nem csak bepofátlankodott, még meg is szidta őket

Volodimir Zelenszkij pénteken Szaúd-Arábiába utazott, ahol részt vett az Arab Liga csúcstalálkozóján a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában – közölte az Euronews.

A csúcstalálkozón mondott beszédében számonkérte az országok vezetőit, amiért

Hirdetés

egyes arab országok szemet hunynak szemet az orosz invázió felett.

Hozzátette, „sajnos a világ egyes országai, ahogy itt önök is, figyelmen kívül hagyják az illegális bebörtönzéseket és az annexiót” – mondta, és felszólította a regionális vezetőket, hogy „vessenek őszinte pillantást” a háborúra.

Továbbá megköszönte Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek, hogy támogatta Ukrajna „területi integritását”, és meghívta, hogy tegyen ő is látogatást Kijevbe.

Hirdetés

(MTI – Mandiner nyomán)

Hirdetés