Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

A szakértő szerint az amerikai hatóságok nem tudják megállítani a bankcsődöket

Hirdetés

Az amerikai hatóságok nem lesznek képesek teljesen megállítani az amerikai bankcsődök sorozatát – mondta a Sovereign Wealth Management vezérigazgatója, Gary Koroljov a RIA Novosztyinak.

“Nem fogják tudni teljesen megállítani a bankcsődöket” – mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy az amerikai hatóságoknak sikerül-e ellenőrzés alatt tartaniuk a bankszektort.

Koroljov úgy becsüli, hogy valószínűbb, hogy a banki szabályozók továbbra is úgy fogják kezelni a helyzetet, hogy a bankszektor problémái ne terjedjenek át a gazdaság többi területére.

Hirdetés

Az amerikai pénzügyi szektor jelenlegi nehézségeit a 2008-as pénzügyi válsággal összehasonlítva a szakértő hangsúlyozta, hogy a jelenlegi problémák mások, a tartósan magas infláció megakadályozza, hogy a Federal Reserve (Fed) csökkentse a kamatlábakat.

“Mivel az infláció még mindig nagy félelmet jelent a Fed számára, félnek csökkenteni a rövid távú kamatokat, ami a leggyorsabb módja lenne a bankok piaci feltételeinek enyhítésének” – mondta.

A szakértő ugyanakkor azt jósolja, hogy a válság súlyosbodása esetén a Fednek “hagyományos intézkedésekhez” kell folyamodnia, beleértve a kamatcsökkentést és a mennyiségi lazítást.

Hirdetés

Korábban az amerikai First Republic Bank (FRB) bankot a kaliforniai pénzügyi védelmi és innovációs minisztérium (DFPI) átadta a szövetségi betétbiztosítási társaságnak (FDIC), amely egyúttal elfogadta a JPMorgan Chase betétek és banki eszközök vásárlására vonatkozó kérelmét. Az FRB-nek 229,1 milliárd dollárnyi eszköze és 103,9 milliárd dollárnyi betétje volt.

Az NBC News szerint az FRB volt a legnagyobb összeomlott hitelintézet az Egyesült Államokban a 2008-as pénzügyi válság óta, amelynek hitelezése meghaladta a Silicon Valley Bankét.

Márciusban Kalifornia állam szabályozó hatóságai bezárták a Silicon Valley Bankot, amely az Egyesült Államok 20 legnagyobb kereskedelmi bankjának egyike volt. Az SVB összeomlása a Fed irányadó kamatlábának növekedésével függött össze, ami számos pénzintézet mérlegében az eszközök leértékelődéséhez vezetett. Azt is bejelentették, hogy március 8-án bezárt a Silvergate, egy kriptovaluta-orientált bank, és március 12-én bezárt a Signature Bank, egy hasonló bank New Yorkban.

Hirdetés

Forrás: Origo

Hirdetés