Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Greta Thunberg Zelenszkijjel egyeztetett Kijevben

Hirdetés

Greta Thunberg svéd ökoaktivista Kijevbe érkezett, hogy megvitassa a háború környezeti következményeit.

Ezt Andrij Yermak elnöki hivatal vezetője jelentette be Telegram csatornáján.

Hirdetés

Thunberg a háború környezeti következményeivel foglalkozó nemzetközi munkacsoport tagjaként érkezett Ukrajnába. Jelen volt Margot Wahlström volt svéd külügyminiszter, Heidi Hautala, az Európai Parlament alelnöke és Mary Robinson volt ír elnök is.

A találkozón részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Andrij Kosztin főügyész, Rosztiszlav Shurma elnöki hivatal helyettes vezetője.

Zelenszkij felhívta beszélgetőpartnerei figyelmét a Kakhovskaya vízerőmű gátjának felrobbanásának katasztrofális következményeire, amelyekkel a Herson régió lakói szembesültek. Felhívta a figyelmet a nemzetközi munkacsoport képviselői kezdeményezéseinek fontosságára, és hangsúlyozta, hogy az agresszort felelősségre kell vonni az ukrajnai ökocid bűntett miatt.

Hirdetés

Wallstrem, a nemzetközi munkacsoport társelnöke szolidaritást és Ukrajnának nyújtott segítséget a háború nehéz időszakában jelezte. Szerinte fontos, hogy a csoport fő tevékenységeihez a legszélesebb körű globális támogatást biztosítsuk. Különösen az Orosz Föderációban okozott károk felmérése.

Thunberg ökoaktivista megköszönte a meghívást, és hangsúlyozta, hogy párbeszédbe vonja a környezetvédelmi közszervezetek képviselőit a nemzetközi munkacsoport fő feladatairól, és felhívja a figyelmet a háború környezeti következményeire.

VH

Hirdetés

Hirdetés