Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudományVilág

Oroszország először vethette be az Ohotnyik lopakodó drónt

Hirdetés

Az orosz légierő először támadhatott ukrán katonai célpontokat a legújabb nehéz csapásmérő lopakodó drónjával – írja a török sajtóra hivatkozva a Militariszt című csatorna.

Török források arról számoltak be, hogy Oroszország megkezdte egy új nagy csapásmérő drónjának tesztelését Ukrajnában. Ezt csapásokhoz használják a Szumi régióban.
A feltételezések szerint az orosz Sz-70 Ohotnyik UAV-k vagy az iráni Shahed 171 Simorgh egyikéről lehet szó – írja a Militariszt.

Az arab média egy dróncsapásról számol be a Szumi régióban. A fotó úgy tűnik, hogy az Sz-70 Ohotnyik drónról készült.

Hirdetés
Ohtonyik Ukrajna felett

Az Sz-70 Okhotnik, egy alacsony észlelhetőségű támadó drón, amelyet a Szu-57-es vadászgépekkel való együttműködésre terveztek. Az USA szerint az orosz légierő tesztelheti az Ohotnyikot a légvédelemben.

Egy másik verzió szerint egy iráni drónt, például a Shahed-161-et vagy a 171-et használhatták.

Hirdetés

“Az Ohotnyik drónt 2012 óta fejlesztik a védelmi minisztérium megbízásából. A tervek szerint a Szu-57-es vadászgép kísérő drónja, valamint önálló csapásmérő repülőgépként is lehet használni.”

Az “Ohotnyik” a legújabb csapásmérő és felderítő UAV, amely akár 20 tonnát is nyomhat, és szárnyfesztávolsága 19 méter. Hatótávolsága akár 6000 km, végsebessége 1400 km/h, hasznos terhelése pedig 3 tonna bomba és rakéta.

Hirdetés

A Google Earth műholdfelvételén még 2022-ben kiderült, hogy két orosz Sz-70 Ohotnyik drón prototípusát együtt látták a Védelmi Minisztérium V.P. Cskalovról elnevezett 929. állami tesztközpontjában, amely az Oroszországi Föderáció Asztraháni régiójában található. Mindkét drónt 2022 októberének vége felé gurították ki a repülőterén lévő hangárból.

Ohotnyik drónok

Az Eurasian Times szerint a kép azért figyelemre méltó, mert az Sz-70-as lopakodó drón legújabb prototípusát mutatja. Az első típus prototípusa mellett látható. A képen jól látszik a két UAV közötti különbség.

2020 augusztusában az orosz védelmi minisztérium felkérte a drónt gyártó gyesített Repülőgépgyártó Vállalatot (OAK), hogy gyorsítsa fel a munkát, és lépjen túl a “fejlesztési munkálatokon”. Az orosz tisztviselők arra számítanak, hogy az Sz-70 Ohotnyik harci drón sorozatgyártása 2023-ban kezdődik.

Hirdetés

“Az első repülő prototípust 2021-ben kipróbáltuk, a sorozatgyártást és a védelmi minisztériumnak való szállítást pedig 2023-ban kezdjük meg” – mondta Szergej Csemezov, a Rosztyeh vezetője a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott találkozón.

“A drónok számára egy új földi irányítóállomást fejlesztünk ki” – mondta.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés