Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudományVilág

A kínai katonai tudósok áttörést jelentettek be a lézerfegyver-technológia terén

Hirdetés

A Kínai Nemzeti Védelmi Technológiai Egyetem tudósai áttörést jelentő hűtőrendszer kifejlesztését jelentették be a nagyenergiájú lézerekhez, amely lehetővé teszi, hogy „határozatlan ideig” működjenek túlzott hő felhalmozódása nélkül.

Erről a South China Morning Post (SCMP) számolt be az Acta Optica Sinica kínai tudományos folyóiratban megjelent kutatók cikkére hivatkozva.

„Ez óriási áttörés a nagy energiájú lézerrendszerek teljesítményének javításában” – mondta közleményében Yuan Shengfu lézerfegyver-specialista vezette tudóscsoport.

Hirdetés

Az SCMP azt írja, hogy a lézerfegyverekre „a katonai erők vágynak szerte a világon”, mert „fénysebességgel tudnak csapást mérni, és nem igényelnek drága lőszert”.

A lézer nagy energiájú sugarat hoz létre a stimulált emisszió folyamatán keresztül, amely atomok vagy molekulák gáz- vagy kristályos közegben nagyobb energiájú állapotba való gerjesztésével jön létre. Visszatérve alapállapotukba, ezek az atomok vagy molekulák fotonokat bocsátanak ki, amelyeket lézersugár létrehozására használnak fel.

A sugár irányát tükrök vagy lencsék segítségével állítják be, és a rendszernek nagyon pontosnak kell lennie, különben a sugár eltér a kívánt iránytól.

Hirdetés

A levegőn áthaladó sugár azonban felmelegíti a benne lévő gázokat, ami turbulens áramlást hoz létre. Ez a sugár szétszóródását és a pontosság csökkenését okozhatja. Ezenkívül a gáz felmelegedése miatt a tükrök és a lencsék elhasználódhatnak.

Mindez csökkenti a lézerfegyverek hatékonyságát.

Az ilyen következmények elkerülése érdekében hűtőrendszert fejlesztettek ki. A lap szerint a technológia lehetővé teszi a keletkező káros hő teljes megszüntetését. Így a sugárkivonás „korlátlanul fenntartható”. A rendszer egy levegőforrásból, egy hőcserélőből, a gázáramlást, annak befecskendezését és elszívását szabályozó eszközökből áll. Hatékonyságát tesztelték.

Hirdetés

Az SCMP hozzáteszi, hogy Kína lézerfegyvereket használhat drónok, rakéták és repülőgépek semlegesítésére.

Ezenkívül egyes katonai tudósok azt sugallják, hogy Peking űrműholdak ellen kívánja használni, például Elon Musk SpaceX Starlink-je ellen.

Forrás: rusvesna.su

Hirdetés

Hirdetés