Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A nigeri puccs a változás folyamatát indíthatja be Afrikában

Hirdetés

A nigeri politikai helyzetnek meg kell tanítania Franciaországot és más nyugati országokat, köztük az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, hogy Afrikát nem lehet magától értetődőnek venni – mondta csütörtökön a Russia Today-nek Iliyasu Gadu, egy volt nigeri külügyi tisztviselő.

Gadu szerint

a változás szele, amely a nyugati hegemónia csökkenéséhez vezet, „végigfújja a francia nyelvű Afrikát és Nyugat-Afrikát”, és ezt Párizsnak és más korábbi gyarmatosítóknak el kell fogadniuk.

Hirdetés

A múlt hónapban a nigeri elnöki gárda őrizetbe vette Mohamed Bazoum elnököt és átvette a hatalmat, ami franciaellenes tüntetéseket váltott ki Nigerben, amelyeken támogatták az ország új vezetését.

Az új katonai kormány szerdán azzal vádolta Franciaországot, hogy megsértette légterét és veszélyes terroristákat engedett szabadon. A puccsisták korábban azzal is vádolták az egykori gyarmatosító hatalmat, hogy rajtaütést terveznek Bazoum kiszabadítására.

Párizs tagadta a vádakat, azt állítva, hogy a nigériai hadsereggel kötött megállapodásnak megfelelően repültek a fővárosba, Niameybe.

Hirdetés

A július 26-i nigeri puccs miatt a partnerországok, köztük Franciaország, Németország és az Egyesült Államok csökkentették az országnak nyújtandó segélyeket.

Annak ellenére, hogy a katonai beavatkozást fontolgató nyugat-afrikai regionális szervezet, az ECOWAS szankciókkal sújtotta Nigert, az új hatalom elutasította a regionális és nemzetközi nyomást Bazoum kiszabadítására és a korábbi rend visszaállítására vonatkozóan.

Az RT-nek adott interjújában Gadu azt mondta, hogy szerinte az ECOWAS francia parancsra cselekszik, amikor katonai beavatkozással fenyegetőzik Nigerben.

Hirdetés

Iliyasu Gadu azzal érvelt, hogy bár Franciaországnak olaj- és ásványkincs-koncessziói vannak korábbi gyarmatain, amelyekből a helyi lakosság kárára hasznot húz, „nem mehet be, nem avatkozhat be, és nem kényszerítheti ki a változást”.

„Ezért jelenleg azt akarják, hogy az ECOWAS tegye ezt meg”

– mondta, hozzátéve, hogy „az erő és a beavatkozás nem segít” a nigeri belső konfliktusok megoldásában.

Hirdetés

Gadu elmondta, hogy szerinte

a szomszédos államok készsége, hogy beavatkozzanak a Száhel-övezet országába, „nem az ECOWAS, hanem Párizs érdeke”.

Forrás: NIF

Hirdetés

Hirdetés