Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

A magyar-ukrán határra vonulnak a magyar gazdák, tüntetés lesz

Hirdetés

Úgy érzik, Brüsszel cserbenhagyta az embereket.

Magyarország kormánya – ahogy korábban ígérte – nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó embargót, ezzel együtt a gazdák saját maguk igyekeznek majd megállítani az ukrán gabona áramlását demonstrációjukkal – írta a Magyar Nemzet.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös közleménye szerint vasárnap gazdatüntetés lesz a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen, amely a brüsszeli intézkedésnek szól.

Hirdetés

Brüsszel figyelmen kívül hagyja a magyar, a kelet-közép európai gazdák érdekeit!

Ha nem zárja le az EU a határokat az ukrán gabona előtt, akkor a gazdák fogják azt megtenni!” – írták.

A tüntetésen felszólal majd Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Hirdetés

Jakab István már korábban is figyelmeztetett arra, hogy a felhalmozott ukrán gabona miatt áll a magyar gabonapiac, a hazai gazdálkodók vesztesége már eléri a 100 milliárd forintot. A tározók egy része változatlanul fel van töltve, a nagy felhasználók, nagy felvásárlók bekészleteztek kukoricából, napraforgóból, repcéből, méghozzá Ukrajnából – mondta.

Jakab István elmondta, hogy amennyiben a bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán termékekere vonatkozó embargót, akkor a magyar kormány egyoldalú döntést hoz, de nem a négy termékre, hanem a huszonnégyre vonatkozóan. Azt is lehet tudni, hogy bár nem lehet behozni kukoricát, őrleményt igen, és nyilván akkor így hozza be és dolgozza fel a nagykereskedő. A megoldás tehát az, hogy legyen zárva változatlanul a határ december 31-ig minimum, de addig a gabonapiacot egy új stratégia mentén újra kell szervezni – tette hozzá.

Forrás: Mandiner

Hirdetés
Hirdetés