Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

New York Times: Zelenszkij hazudott, az ukránok mértek rakétacsapást Konsztantyinovka városközpontjára

Hirdetés

A New York Times hétfői vizsgálata szerint nagy valószínűséggel az ukrán erők felelősek egy piacot ért halálos rakétacsapásért, amely ugyanazon a napon történt, amikor Antony Blinken amerikai külügyminiszter az országba látogatott.

A szeptember 6-án a Kijev által ellenőrzött donbasszi városban, Konsztantyinovkában történt incidensben legalább 15 civil meghalt, és több százan megsebesültek – írta az Orosz Hírek.

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök azonnal Oroszországot vádolta meg a csapás megindításával. Kijelentését számos nyugati lap és egyes kormányok is támogatták.

Hirdetés

A lap szerint a bizonyítékok egy “tragikus balesetre” utalnak, amely egy ukrán légvédelmi Buk rakétát érintett, amely nyilvánvalóan letért az útvonaláról.

Az újság a rakéta darabjait, műholdas felvételeket, szemtanúk beszámolóit és a közösségi médiában megjelent bejegyzéseket elemezte, hogy erre a következtetésre jusson. Megjegyezték, hogy az ukrán hatóságok megpróbálták megakadályozni, hogy újságírók hozzáférjenek a becsapódás helyszínéhez.

Néhány, az orosz ügy iránt nem szimpatizáló személy, köztük a Bild újságírója, Julian Röpcke és a CIT nyílt forrású hírszerzési elemző csoport nem sokkal az incidens után Kijev felelősségét vizsgálta. Az ukrán kormány jelezte, hogy az orosz bűnösséget minden kétséget kizárónak tartja.

Hirdetés

“Miért lenne szükség vizsgálatra, ha számunkra minden nyilvánvaló”? mondta akkoriban a médiának Zelenszkij vezető tanácsadója, Mihajlo Podoljak. Minden más forgatókönyvet, beleértve az ukrán tévedést is, “nevetségesnek” nevezett.

A rakéta egyike volt annak a kettőnek, amelyet az ukrán erők lőttek ki a Konsztantyinovkától mintegy 15 kilométerre északnyugatra fekvő Druzskovka város külterületéről – jelentette a NYT. A lövedék valószínűleg a Buk rendszer által használt 9M38-as típus volt – állapította meg a lap törvényszéki bizonyítékok alapján. Figyelembe véve a feltételezett kilövési ponttól való rövid távolságot, valószínűleg úgy zuhant le, hogy az üzemanyag nagy része még nem fogyott el, és az azt követő robbanás égési nyomokat hagyott a helyszínen.

Hirdetés

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete egy múlt heti beszédében említette az incidenst, arra utalva, hogy Kijev szándékosan megrendezhette azt, hogy egybeessen Blinken látogatásával. Hozzátette, hogy mivel a bizonyítékok egyértelműen ellentmondanak Zelenszkij vádjának, “a kijevi rezsim és szponzorai megpróbálják elhallgatni ezt a történetet, és távol tartani a nyilvánosságtól”.

Legalább egy kijevi tisztviselő lemondásra kényszerült, miután az ukrán erőknek tulajdonított egy olyan csapást, amelyet kormánya Oroszországra fogott. Olekszij Aresztovics januárban lemondott az elnök tanácsadói posztjáról, miután nyomás nehezedett rá egy interjú miatt, amelyben azt állította, hogy egy Dnyipro városában lévő lakóházat nem orosz cirkálórakéta, hanem ukrán elfogórakéta találta el.

Hirdetés

Az orosz hadsereg a konfliktus kezdete óta fenntartja, hogy műveletei során kizárólag katonai célpontokat vesz célba.

NIF

Hirdetés

Hirdetés