Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Ukrajna ki akarja szorítani Oroszországot az uránpiacról

Hirdetés

Ukrajna növelni kívánja a hazai uránkitermelését, hogy kiszorítsa Oroszországot a globális nukleáris fűtőanyag-piacról – jelentette ki German Galuscsenko energiaügyi miniszter. Kijelentései azután hangzottak el, hogy több nyugati ország is bejelentette, hogy koalíciót hoz létre – amelyet Moszkva „instabilnak” nevezett – ugyanezen cél elérése érdekében.

Galuscsenko nehezményezte, hogy Oroszország még mindig a világ uránpiacának jelentős részét ellenőrzi, és számos szerződést kötött vállalatokkal világszerte. Ezt a tényezőt az újabb nyugati szankciók életbeléptetési törekvéseivel szembeni jelentős akadálynak nevezte Moszkvával szemben.

„De keményen dolgozunk azon, hogy kiszorítsuk őket erről a piacról, valamint hogy növeljük az ukrajnai uránkitermelést”

Hirdetés

– jelentette ki Galuscsenko az ukrán energiaügyi minisztérium Facebookon szombaton közzétett bejegyzésében.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy Ukrajna több céggel – különösen a kanadai székhelyű CAMECO-val – együttműködik e cél elérése érdekében. A céggel kötött megállapodás értelmében Kijev nemrég elküldte a CAMECO-nak a Dnyepropetrovszki területen lévő Keleti Bányászati és Feldolgozó Üzemben (EMPP) kitermelt urán első tételét, amely az ország egyetlen ilyen, urán bányászására és feldolgozására szakosodott létesítménye.

NIF

Hirdetés
Hirdetés