Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

A német energiaipari nagyvállalat elárulta, hogy kerülhet orosz LNG a német terminálokba

Hirdetés

Michael Lewis vezérigazgató szerint az Uniper energiaipari nagyvállalat ígéretei ellenére az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítások is a német terminálokba kerülhetnek.

“Oroszország továbbra is LNG-t ad el a világpiacra” – mondta szombaton a Rheinische Post című német lapnak adott interjúban.

“A nagykereskedők, köztük az Uniper, nem mindig tudják, honnan származik a vásárolt gáz”.

Hirdetés

A vállalat 2022 augusztus végén állította le az Oroszországból származó gázvásárlást, miután Brüsszel szankciókat vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai hadművelet miatt. Februárban az Uniper rekordméretű, 19,1 milliárd eurós (20,3 milliárd dollár) veszteséget könyvelt el 2022-re, a visszaesés fő okaként az orosz gázszállítás teljes befagyasztását említve.

Lewis szerint Németország jobban felkészült a közelgő télre, mint egy évvel ezelőtt, mivel az ország gáztárolói 95 százalékban tele vannak, ugyanakkor figyelmeztetett a lehetséges kockázatokra.

“Ha nagyon hideg lesz, vagy problémák adódnak az LNG-beszerzésekkel, akkor az idei tél szűkös lehet” – mondta a vezető.

Hirdetés

“Ha Kína gazdasága növekszik, és az LNG iránti igény megnő, akkor Európa hiányt fog majd tapasztalnia az üzemanyagból, valamint az árnövekedéssel is szembe kell néznie”.

Lewis hangsúlyozta, hogy továbbra is fennállnak az elegendő gázellátással kapcsolatos aggodalmak, hozzátéve, hogy már kisebb zavarok is az energiaárak ugrásszerű növekedését idézhetik elő. Ennek ellenére a vezető tisztségviselő nem számít arra, hogy az árak olyan mértékben emelkednek majd, mint az előző szezonban.

A német gazdasági minisztérium közölte, hogy Berlin támogatja a Németországba irányuló orosz LNG-szállítások leállítását, de elismeri, hogy az ország importőreinek nehéz lenne tartózkodniuk az orosz szállításoktól, mivel azokat lehetetlen nyomon követni.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés