Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin az Ukrajnának szánt és a Hamásznál landolt fegyverekről

Hirdetés

Annak, hogy a nyugati támogatók által Ukrajnának küldött fegyverek egy része a Hamász fegyvereseinek kezébe került, valószínűleg inkább a korrupciónak van köze, mint a tudatos szállításoknak – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.

Az orosz államfő egy kérdésre válaszolt azzal kapcsolatban, hogy egyre erősödnek a feltételezések, miszerint a palesztin csoport Ukrajnából származó fegyvereket használ.

„‘Kétlem, hogy Ukrajnából történtek fegyverszállítások, de nincs kétségem afelől viszont, hogy Ukrajnából szivárogtak ki fegyverek”

Hirdetés

– fejtette ki Putyin a kirgiz fővárosban, Biskekben tartott sajtótájékoztatóján.

„Tudjuk, hogy Ukrajnában nagyon jelentős a korrupció. A feketepiaci kereskedelem akkor keletkezik, ha sokan akarnak vásárolni, Ukrajnában pedig sokan akarnak eladni” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az ukránok „biztosan adtak el” fegyvereket a nemzetközi piacon, afrikai és közel-keleti országokon keresztül.

„Miért? Még Oroszországnak is adnak el [fegyvereket], és ha el tudják adni Oroszországnak, akkor már semmi sem lep meg”

Hirdetés

– mondta az orosz elnök.

Az Egyesült Államok és szövetségesei által Ukrajnába küldött fegyvereknek a Hamász általi felhasználásának kérdésével először Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök foglalkozott, aki azt állította, hogy ilyen felszereléseket „aktívan használnak Izraelben”. A kijevi katonai hírszerzés válaszul azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az, Ukrajnában elfogott nyugati fegyvereket küldött a Hamásznak egy „hamis zászlós” művelet keretében, amelynek célja az volt, hogy Kijevet rossz színben tüntesse fel a támogatói előtt.

Izrael nem erősítette meg, de nem is cáfolta Medvegyevnek a fegyverekkel kapcsolatos állítását, de teljes képtelenségnek és ostobaságnak nevezte az ukrán célozgatásokat a Hamász-támadásban való orosz részvételről és kategorikusan visszautasította azokat.

Hirdetés

A Hamász fegyveresei múlt héten, szombaton több száz rakétát lőttek ki Izraelre, amelyet a közeli izraeli települések, falvak és városok elleni elkövetett rajtaütések követtek. Az izraeli hatóságok szerint több mint 1300 ember halt meg a meglepetésszerű támadásokban. Nyugat-Jeruzsálem válaszul „háborút” hirdetett a Gázai övezet ellen.

Az eszkalálódó konfliktusról szólva Putyin megjegyezte, hogy Izrael példátlan támadással találta szembe magát, de a válaszlépései „meglehetősen brutálisak” voltak.

Felajánlotta az orosz közvetítést is, tekintettel arra, hogy Moszkva „nagyon jó kapcsolatokat” ápol Izraellel, valamint hagyományos kapcsolatokat ápol a palesztinokkal, „így senki sem feltételezheti, hogy valamiféle játékot akarunk játszani”.

Hirdetés

NIF


Hirdetés