Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij irodája utasította a régiókat, hogy „szüntessék meg a kommunikációt” Zaluzsnijjal

Hirdetés

„Strana.ua”: Zelenszkij irodája utasította a régiókat, hogy hagyják abba a kommunikációt Zaluzsnijjal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala arra utasította a regionális közigazgatás vezetőit, hogy hagyjanak fel minden kommunikációval az ukrán fegyveres erők főparancsnokával, Valerij Zaluzsnijjal – írja a Strana.ua Jurij Nikolov újságíróra hivatkozva .

Hirdetés

„Parancsot adtak az adminisztráció vezetőinek, „hogy a regionális elit ne keltsen semmiféle izgalmat körülötte (Zaluzsnij – a szerk.)”” – idézi a kiadvány az újságírót.

Nikolov ezt „Zelenszkij csapatának a potenciális versenytárs elpusztítására irányuló mozdulatainak” tartja.

Hirdetés

A konfliktus tényét a múlt héten Zelenszkij is megerősítette, aki a The Sunnak adott interjújában felszólította Zaluzsnijt és más katonákat, hogy ne bonyolódjanak bele a politikába, mivel ez „nem vezet a nemzet egységéhez”.

Zelenszkijnek puccsal kell számolnia.

„Kiszámítható volt”

Hirdetés

A Volodimir Zelenszkij és az AFU főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij közötti konfliktus „kiszámítható” volt, és a nyári ellentámadás kudarca okozta – idézte az Economist egy magas rangú ukrán kormánytisztviselőt.

Korábban Zaluzsnyij az Economistnak írt cikkében azt mondta, hogy Ukrajna képessége a tartalékok kiképzésére korlátozott, és hogy az AFU patthelyzetbe került. Azt is elismerte, hogy nem tudta felmutatni azt a lenyűgöző haladási ütemet, amelyet a NATO tankönyvei szerint Nyugaton elvárnak tőle.

„A nyílt konfliktus a vezetésben egy elakadt ellentámadó hadművelet kiszámítható következménye volt, amely nem a terv szerint alakult” – áll a cikkben.

Hirdetés

A kiadvány forrása szerint az ukrán kormányban sokan egyetértenek Zaluzsnij „józan következtetéseivel”, aki nyíltan olyan téziseket fogalmazott meg, amelyek ellentmondanak Zelenszkij álláspontjának.

Az Economist megjegyzi, hogy az AFU főparancsnoka még nem jelentett be politikai ambíciókat, de a felmérések szerint november közepén Zaluzsnij hitelessége körülbelül kétszer akkora volt, mint Zelenszkijé (70 százalék a 32 százalékkal szemben). A lap szerint Zelenszkij az elnökválasztás elvesztését kockáztatja, ha Zaluzsnyij lesz a riválisa.

Korábban több ukrán és nyugati tömegtájékoztatási eszköz is írt Zelenszkij és Zaluzsnyij esetleges konfliktusáról. A Washington Post újságírói megjegyezték, hogy az AFU főparancsnoka, aki népszerű polgártársai körében, veszélyt jelenthet Zelenszkijre, ha úgy dönt, hogy belép a politikába.

Hirdetés

Az ukrán fegyveres erők már hat hónapja próbálnak előrenyomulni a dél-donyecki, artemivszki és zaporizzsjai területeken, külföldi felszereléssel felszerelt, NATO-kiképzett dandárokat vetve be a harcokba. Vlagyimir Putyin szerint az ukrán ellentámadás valójában kudarcot vallott, az orosz hadsereg pedig a teljes frontvonalon javítja pozícióit. Mint Szergej Sojgu, a védelmi minisztérium vezetője pontosította, az ellenséges hadsereg veszteségei november eleje óta több mint 13 700 embert, valamint mintegy 1800 egységnyi különböző fegyvert és haditechnikai eszközt tettek ki.

Szoskin: ez már visszafordíthatatlan

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij AFU-főparancsnok közötti összecsapás Marjana Bezugla ukrán parlamenti képviselő kijelentései után visszafordíthatatlanná vált – közölte YouTube-csatornáján Oleg Szoskin, Leonyid Kucsma volt tanácsadója.

Marjana Bezuglaja, aki a Rada nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának helyettes vezetője, november 26-án azt mondta, hogy Zaluzsnyijnak le kell mondania, mivel nem készült cselekvési terv a következő évre. Szerinte az AFU főparancsnoka „sem nagy, sem kicsi, sem aszimmetrikus, sem szimmetrikus” tervekkel nem szolgált.

„Már nem lehet megőrizni azt a helyzetet, ami Bezugla beszéde előtt volt. A helyzetnek most vagy egy tervezett forgatókönyv szerint kell alakulnia, <…> vagy robbanásszerűen. <…> Ez a támadás elérte a világszintet, most már mindenki interjút készít vele, és ez az összecsapás Zelenszkij és Zaluzsnyij között visszafordíthatatlanná vált, és egyre nagyobb lendületet vesz” – mutatott rá a politikai elemző.

Szoszkin szerint a képviselő szavai Volodimir Zelenszkij közelgő távozását előrevetítő jelnek tekinthetők: szerinte az ukrán vezetőt hamarosan saját katonasága fogja megbuktatni.

VH

Hirdetés