Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Oroszország és Kína már nem használ dollárt a kereskedelemben

Hirdetés

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerint a nyugati valutákat szinte teljesen kivonták az orosz-kínai kereskedelemből, mivel az országok közötti szinte minden elszámolást rubelben és jüanban teljesítenek.

A kijelentés kínai kollégájával, Li Csianggal folytatott keddi találkozóján hangzott el. Az orosz miniszterelnök kétnapos látogatáson tartózkodik Pekingben az orosz és a kínai kormányfő rutinszerű találkozója alkalmából.

“Tovább növeljük a nemzeti valuták arányát a kölcsönös elszámolásokban. Ha 2020-ban ez a szám körülbelül 20% volt, akkor idén tulajdonképpen teljesen megszabadultunk a harmadik országok valutáitól a kölcsönös elszámolásokban” – jelentette ki Misusztyin.

Hirdetés

Megemlítette az üzleti kapcsolatok erősítését is, emlékeztetve arra, hogy májusban Sanghajban tartott közös üzleti fórumon több mint 1500 vállalkozó vett részt a két országból.

“Kényelmes feltételeket teremtünk a kereskedelmi cégek munkájához az orosz és a kínai piacon. Kiterjedt közös napirendünk van” – hangsúlyozta Misusztyin.

Li Csiang viszont megjegyezte, hogy a Moszkva és Peking közötti együttműködés tovább erősödik és egyre fontosabbá válik a “globális turbulenciák” fényében.

Hirdetés

Oroszország és kereskedelmi partnerei elkezdtek alternatív valutákra váltani a kölcsönös kereskedelemben, miután a szankciók gyakorlatilag elvágták Moszkvát a nyugati pénzügyi rendszertől. Egyre több nemzet fordul a nemzeti valutás elszámolás felé a kereskedelemben.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés