Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Módosították Henry Kissinger adatlapját az ukrán halállistán

Hirdetés

Az ukrán Mirotvorec adatbázis, amely az állam feltételezett ellenségeit listázza, Henry Kissinger amerikai veterán diplomatát “elhunytként” jelölte meg. A szerdán meghalt volt amerikai külügyminisztert 2022 májusában vették fel a listára, mert állítólag részt vett “Oroszország Ukrajna elleni információs különleges műveletében”.

A még 2014-ben létrehozott online adatbázis “az Ukrajna nemzetbiztonsága, a béke, az emberiség és a nemzetközi jog elleni bűncselekmények elemeinek kutatásával foglalkozó nem kormányzati központként” írja le magát. Az évek során több botrányba is belekeveredett, többek között külföldi újságírók és más, a “Mirotvorec” által ellenségnek tartott személyek személyes adatainak közzétételével.

A honlap szerint Kissinger “propagandát” terjesztett, valamint Donyeck és Luganszk, valamint több déli régió Ukrajnától való elszakítását is szorgalmazta. A volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót az ukrán halállista “az orosz hatóságok Ukrajna és népe elleni bűntetteinek cinkosaként” jelölte meg.

Hirdetés

Kissinger 1973 és 1977 között Richard Nixon és Gerald Ford elnökök alatt volt amerikai külügyminiszter, és döntő szerepet játszott az Egyesült Államok és a Szovjetunió kapcsolatainak javításában. A diplomata élen járt a Kínával való kapcsolatok normalizálásában is, amiért Pekingben élete végéig tisztelték.

Hivatala elhagyása után Kissinger továbbra is aktív maradt, előadásokat tartott és nemzetközi ügyekhez fűzött kommentárokat. Kínába is elutazott, és az ország vezetői tucatnyi alkalommal fogadták.

Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban a volt külügyminiszter “súlyos hibának” minősítette a Nyugat azon döntését, hogy Kijevnek utat kínált a NATO-hoz, ami kiváltotta a jelenlegi ellenségeskedéseket.

Hirdetés

Tavaly azt javasolta, hogy Ukrajna lemondhatna a Krímre vonatkozó területi követeléseiről, és autonómiát adhatna a Donyecki és Luganszki Népköztársaságoknak – amelyek Moszkva által mind orosz régióknak minősülnek -, hogy véget vessen a vérontásnak.

Az ukrán vezetés a maga részéről ismételten elutasított minden területi engedményt, ragaszkodva ahhoz, hogy 1991-es határain belül minden terület felett teljes mértékben helyreállítsa szuverenitását.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés