Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszka: Ukrajna meghal az USA katonai támogatása nélkül

Hirdetés

Ukrajna “meghal” az Egyesült Államok további katonai segítsége nélkül – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök felesége, Olena Zelenszka a BBC-nek. Zelenszka könyörgése egy nappal azután hangzott el, hogy az amerikai republikánusok elutasítottak egy törvényjavaslatot, amely több mint 60 milliárd dollár értékben adott volna Kijevnek fegyvereket, lőszert és kiképzést.

Egy csütörtökön felvett interjúban Zelenszka a brit állami műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy

“annak jeleit látja, hogy a szenvedélyes hajlandóság Ukrajna megsegítésére elhalványulhat”.

Hirdetés

Egy nappal korábban az amerikai szenátusban a republikánusok megakadályoztak egy 110 milliárd dolláros finanszírozási törvényjavaslatot, amely 61 milliárd dollár katonai támogatást juttatott volna Ukrajnának, valamint több mint 10 milliárd dollárt Izraelnek és 13,6 milliárd dollárt az Egyesült Államok déli határának biztosítására. A republikánusok azzal érvelnek, hogy a határfinanszírozás nem megy elég messzire, és azt akarják, hogy a törvényjavaslat a bevándorlási törvények lényeges módosításait is tartalmazza.

Mivel a kongresszus holtpontra jutott, és Joe Biden elnök Ukrajna-politikájának közvélemény általi támogatottsága is megingott, Zelenszka arra kérte a Nyugatot, hogy továbbra is küldje a pénzt és a fegyvereket is.

“Nagy szükségünk van a segítségre. Egyszerűen fogalmazva, nem unhatjuk meg ezt a helyzetet, mert ha igen, akkor meghalunk” – mondta. “És ha a világ belefárad, akkor egyszerűen hagynak minket meghalni”.

Hirdetés

Az Egyesült Államok összesen 113 milliárd dollárt különített el Ukrajnával kapcsolatos támogatásra azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte a hadműveletet. Ez az összeg csaknem 45 milliárd dollárt tartalmaz a Kijevnek nyújtott katonai támogatások mellett humanitárius és gazdasági segélyeket, valamint különböző amerikai kormányzati ügynökségek finanszírozását is.

Ez a példátlan mértékű összeg nem tudta Ukrajna javára fordítani a konfliktust, mivel Kijev sokat hangoztatott nyári ellentámadása teljesen kudarcot vallott az orosz erők területének visszafoglalásában, valamint több mint 125 000 ukrán katona és 16 000 nehézfegyver elvesztésével is járt.

Mindazonáltal Biden külügyminisztériuma cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Ukrajnát az Oroszországgal kötendő békeszerződés felé terelné, és maga Biden is ígéretet tett arra, hogy továbbra is finanszírozza az ukrán hadsereget. Az elnök a héten kijelentette, hogy nyitott lenne a republikánusok néhány bevándorlási követelésének teljesítésére, mielőtt arra figyelmeztetett, hogy egy legyőzött Ukrajna a NATO elleni orosz támadáshoz és “az orosz csapatok ellen harcoló amerikai csapatokhoz” vezetne.

Hirdetés

Anatolij Antonov orosz nagykövet elítélte Biden szavait, mint “provokatív retorikát, amely elfogadhatatlan egy felelős atomhatalomtól”.

Biden szavai azonban úgy tűnik, hogy kormánya legújabb taktikáját jelzik, amellyel megpróbálja meggyőzni a republikánusokat, hogy támogassák a törvényt.

Tucker Carlson, a Fox News egykori műsorvezetője csütörtökön azt állította, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter azt mondta a republikánus törvényhozóknak, hogy “elküldjük a nagybátyáikat, unokatestvéreiket és fiaikat Oroszország ellen harcolni”, ha továbbra is blokkolják a Kijevnek szánt finanszírozást.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés