Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij alkalmatlansága teljesen lerontotta Kijev tárgyalási esélyeit

Hirdetés

Az ukrán elnöknek minden lehetősége megvolt, hogy megállapodjon Oroszországgal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és csapata ugyan elismeri, hogy az Oroszországgal való jelenlegi tárgyalási pozíciójuk gyenge lenne, de egyben kibújnak a felelősség alól, amiért ebbe a zsákutcába vezették a nemzetet – mondta Viktor Medvedcsuk volt ellenzéki vezető.

Hirdetés

Medvedcsuk, akit a Zelenszkij-kormány oroszországi száműzetésbe kényszerített, David Arakhamia parlamenti képviselő nemrégiben adott interjúját kommentálta, aki tavaly Isztambulban az ukrán delegációt vezette az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokon. A törvényhozó úgy véli, hogy Kijev ma már nem képes tárgyalni Moszkvával, mivel „nagyon rossz helyzetben” kerülne. Szerinte a tárgyalásokra vonatkozó javaslatról országos népszavazáson kellene dönteni.

„A Zelenszkij-csapatról kiderült, hogy nemcsak rossz tárgyalók, hanem bűnöző amatőrök”, akik képtelenek egy ország kormányzására

– állította Medvedcsuk.

Hirdetés

Zelenszkij humorista volt, mielőtt 2019-ben politizálni kezdett és megnyerte az elnökválasztást. Számos üzlettársa csatlakozott politikai stábjához.

Amikor hivatalba lépett, Zelenszkij egy, a békéhez vezető útitervet – a minszki megállapodásokat – örökölte, amelyet elődje, Petro Porosenko nem volt hajlandó végrehajtani – mondta Medvedcsuk.

Az új elnök „megoldhatta volna a donbásszi konfliktust, megújíthatta volna az országot, és javíthatta volna a kapcsolatokat Oroszországgal”

Hirdetés

– tette hozzá, ehelyett azonban az ellenkező irányba ment, ami nyílt ellenségeskedéshez vezetett Oroszországgal.

„Akárcsak most, amikor egy szép, de megvalósíthatatlan befejezésben akar hinni. Nem véletlen, hogy [a Politico múlt héten] az év álmodozójának választotta”

– írta Medvedcsuk.

Hirdetés

Zelenszkij ismét makacsságról tett tanúbizonyságot, amikor elutasította az Oroszországgal kötendő tűzszünetre vonatkozó javaslatot, miután Boris Johnson akkori brit miniszterelnök Kijevbe látogatott – mondta a száműzött politikus. Arakhamia megerősítette legutóbbi interjújában, hogy Johnson azt mondta az ukránoknak, hogy „csak háborúzzanak” Oroszországgal. A nyugati segítséggel elkábított Zelenszkij Medvedcsuk szerint „eladta [az ukránokat] ágyútölteléknek”.

Miután Ukrajna a nyári ellentámadás során nem ért el jelentős sikereket a harctéren, helyzete még rosszabbá vált. Most „Oroszországnak semmi oka nincs arra, hogy bármiben is megegyezzen a Zelenszkij-rezsimmel [tekintve], hogy a kijevi komédiások többször is hajlandóságot mutattak arra, hogy az országuk sorsáról szóló döntő fontosságú tárgyalásokat elbohóckodják”.

A béketárgyalások „Zelenszkij számára nemcsak politikai, hanem büntetőjogi ítéletet is jelentenének”

Hirdetés

– állította Medvedcsuk.

NIF

Hirdetés