Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Biden elrendelte az Európába irányuló LNG-export szüneteltetését a klímaválságra hivatkozva

Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök elrendelte a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjának szüneteltetését az országban indított új projektek esetében, arra hivatkozva, hogy azok hozzájárulhatnak az éghajlatváltozáshoz. Az európai energiaköltségek az egekbe szöktek, mióta az olyan országok, mint Németország, az orosz gázról az amerikai cseppfolyósított földgázra álltak át, de Biden ragaszkodik ahhoz, hogy a kontinensnek jelenleg nincs szüksége további amerikai szállításokhoz.

Az exportszünet lehetővé teszi az amerikai Energiaügyi Minisztérium (DOE) számára, hogy frissítse az új kiviteli engedélyek jóváhagyásakor alkalmazott gazdasági és környezetvédelmi iránymutatásokat, és ez a szünet több hónapig tart.

“Ez alatt az időszak alatt alaposan megvizsgáljuk az LNG-exportnak az energiaköltségekre, Amerika energiabiztonságára és a környezetünkre gyakorolt hatását” – mondta Biden pénteki nyilatkozatában. Az elnök hozzátette, hogy a szünet “annak látja a klímaválságot, ami: korunk egzisztenciális fenyegetésének”.

Hirdetés

A Fehér Ház szerint tavaly az amerikai LNG-export nagyjából fele Európába irányult, és az Egyesült Államok az elmúlt két év mindegyikében túlteljesítette az EU-ba irányuló éves szállítási célkitűzéseit.

“A mai bejelentés nem befolyásolja azt a képességünket, hogy rövid távon továbbra is szállíthassunk LNG-t szövetségeseinknek” – állította Biden nyilatkozatában.

Európa továbbra is energiaválságban vergődik. A kontinens egykori ipari nagyhatalma, Németország “különösen nehéz helyzetben van”, miután leállt az orosz gázszállításokkal – mondta Robert Habeck gazdasági miniszter a múlt héten a törvényhozóknak.

Hirdetés

Az ukrajnai konfliktus miatt Moszkva ellen bevezetett szankciókat megelőzően Németország gázimportjának 40%-át Oroszországból kapta. Ennek az üzemanyagnak az USA-ból származó cseppfolyósított földgázzal, valamint Norvégiából és Hollandiából származó energiával való helyettesítése sokba kerül, és a német kormány kénytelen volt hatalmas támogatási csomagokat bevezetni, hogy megakadályozza, hogy a legnagyobb ipari cégek elhagyják az országot.

A német ipari termelés tavaly 2%-kal csökkent, míg a teljes gazdaság ugyanebben az időszakban 0,3%-kal zsugorodott – jelentette az ország szövetségi statisztikai hivatala a múlt héten. A hivatal a visszaesést a magas inflációval, a magasra szökő energiaárakkal és a gyenge külföldi kereslettel magyarázta.

Az LNG-t nagy tartályhajókon szállítják az újragázosító üzemekbe, ahol felmelegítik, hogy újra gázneművé váljon. Németország 2022 eleje óta sietett három ilyen offshore üzemet üzembe helyezni, és további három üzem megnyitását tervezi a következő hónapokban. Az Egyesült Államok is kiépítette LNG-export-infrastruktúráját, hogy megbirkózzon a kereslettel, beleértve a louisianai Calcasieu Pass 2 projektet, amely az engedélyezés után az ország legnagyobb exportterminálja lesz.

Hirdetés

A Calcasieu Pass 2 létesítmény valószínűleg a következő hetekben kerül a DOE elé jóváhagyásra, ahol Biden szüneteltetése miatt határozatlan időre elakad. Mivel a terminál termelésének fele Németországba kerülne, a projektet fejlesztő Venture Global szóvivője a múlt héten azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a szüneteltetés “pusztító jelzést küld szövetségeseinknek, hogy többé nem számíthatnak az Egyesült Államokra”.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés