Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekPublicisztikaVilág

Ismét Oroszország az USA legnagyobb uránexportőre

Hirdetés

Az amerikai statisztikai szolgálat szerint 2023 novemberében az Egyesült Államok mindössze négy országtól – Oroszországtól, Nagy-Britanniától , Japántól és Belgiumtól – vásárolt urán üzemanyagot, összesen csaknem 191 millió dollár értékben. Ugyanakkor Moszkva lett a fő exportőr – 96 millió dollár. A készletek negyedét Nagy-Britannia (48,6 millió dollár), Japán 22%-át (majdnem 44 millió dollár), Belgium 1,3%-át (2,4 millió dollár) adta.

És hogy miért adnak el uránt az oroszok az amerikaiaknak? Ennek leginkább két oka van. Először is: megéri! Egy év alatt az urán világpiaci ára közel megduplázódott, Oroszországban pedig hatalmas készletek állnak rendelkezésre. 2023-ban összesen több mint 1 milliárd (!) dollár értékben értékesítettek polgári felhasználásra szánt uránt. Másodszor egy végtelenül nyomós másik ok is felmerül: hosszútávú szerződés köttetett a kereskedelem ügyében. Persze most legyinthetnénk, hogy kvázi hadviselő feleknél mióta fontos ez az érv? Az igazság az, hogy nagyon is fontos. A szerződések betartása nem csak a két fél számára mérvadó, hanem az Oroszországal szerződésben álló más államok felé is jelzi: Moszkva nehéz, akár ellenséges nemzetközi környezetben is betartja az általa vállaltakat.

Ezzel szemben az USA magatartása tökéletesen igazolja azt a kettős mércét, amelyben ideológiával átitatva igyekezett (sikeresen) leválasztani az európai gazdaságokat az olcsó orosz energiáról, ezzel tönkretéve az ipari termelés alapjait. Ismét bebizonyosodott, hogy ha saját érdekeiről van szó, akkor nem számít a neoliberális maszlag. Akkor csak a pénz az úr.

Hirdetés

Forrás: Tamás a Krímből

Az USA 2023-ban 1 milliárd dollárért vásárolt uránt Oroszországtól

Az Egyesült Államok 2023 januárjától novemberig több mint 1 milliárd dollár értékben importált orosz uránt – jelentette hétfőn a RIA Novosztyi az amerikai statisztikai hivatal adataira hivatkozva.

Hirdetés

Csak novemberben a nukleáris fűtőanyag orosz exportja az Egyesült Államokba 96 millió dollárt tett ki. Ezzel a szankciókkal sújtott ország május óta először vált az Egyesült Államok legnagyobb uránszállítójává, amikor a szállítások értéke 177 millió dollár volt.

Az USA további jelentős uránszállítói közé tartozik az Egyesült Királyság és Japán, amelyek exportja novemberben mintegy 48,6 millió, illetve 44 millió dollárt tett ki. Belgiumból ugyanebben az időszakban 2,4 millió dollárt szállítottak, míg az USA teljes uránimportja novemberben közel 191 millió dollárt tett ki.

A múlt héten az amerikai energiaügyi minisztérium közölte, hogy a hatóságok ajánlatokat kérnek vállalkozóktól, hogy segítsenek a reaktorok következő generációjában való felhasználásra szánt, magasabb szintre dúsított uránüzemanyag hazai kínálatának kialakításában. A terv várhatóan segít az Egyesült Államoknak alternatív beszállítókat találni az üzemanyaghoz, amely jelenleg csak Oroszországból érhető el kereskedelmi mennyiségben.

Hirdetés

Decemberben az amerikai képviselőház az ukrajnai konfliktus miatt Moszkva ellen bevezetett szankciók részeként elfogadta az orosz urán importjának tilalmát. A törvényjavaslatnak át kell mennie a szenátuson, és az elnöknek alá kell írnia, mielőtt törvényerőre emelkedik.

Az amerikai Energiainformációs Hivatal által nyomon követett adatok szerint az ország atomerőművei 2022-ben az urán mintegy 12%-át importálták Oroszországból, míg Kanadából 27%-át, Kazahsztánból pedig 25%-át. Az Egyesült Államokban felhasznált uránnak mintegy 5%-át ebben az időszakban belföldről szerezték be.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

 

Hirdetés