Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

Gazdaság

RT: Orbán Viktor és a kínai autóipar sakkozik Brüsszellel

Hirdetés

A Russia Today egy részletes cikkben számol be a kínai BYD autókonszern Magyarországi gyárának felépítéséről. Úgy fogalmaznak: Okos gazdasági stratégiai lépéssel Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy kínai nagyvállalattal együttműködve biztosítja hazája autóiparának jövőjét.

A Rainer Rupp, a cikk szerzője írásában kiemeli, hogy Magyarország lesz a BYD európai tevékenységének központja.

A kínai autóipar piacvezetője a gyártás lokalizálásával szeretné meghódítani az EU piacát, és így elkerülni az importvámokat. A vállalat szerint ez több ezer új munkahelyet is teremtene. Magyarországon már most is több nagy üzemben gyártanak lítium-ion akkumulátorokat elektromos járművekhez, többek között a koreai Samsung és a kínai CATL üzemeiben.

Hirdetés

A BYD legújabb magyarországi lépése

a brüsszeli Bizottság demokratikusan meg nem választott EUnuchjait (sznobjait), különösen a szankciókra éhes „von der Leyen” nevű EB vezetőnek okoz majd hányingert. Ám semmit sem tehetnek ellene. Ez a lépés egyértelműen egy piros pontot jelent Orbán Viktor magyar miniszterelnök részére, akit a legjobban gyűlölnek Brüsszelben – fogalmaz a cikk írója.

Hasonló helyzet van kibontakozóban az Atlanti-óceán túloldalán, ahol a BYD csoport hasonló kiskaput akar kihasználni a mexikói-amerikai-kanadai „USMCA” kereskedelmi megállapodásban. Ez lehetővé teszi a Mexikóban gyártott autók szabad importját az USA-ba és Kanadába. Az észak-amerikaiak fő célja az volt, hogy saját autógyártóik számára nyereséget termeljenek azzal, hogy lehetővé teszik számukra a gyártás áthelyezését Mexikóba, egy alacsony bérű országba, ahonnan vámmentesen tudják biztosítani az importot.

Hirdetés

Ugyanez az „USMCA” megállapodás most lehetővé teszi a BYD számára, hogy mexikói gyártású járműveit az Egyesült Államokba exportálja anélkül, hogy ezek az exportok Washington Kína-ellenes szankciói vagy a Kínából az Egyesült Államokba importált autókra kivetett hatalmas amerikai vámok alá esnének.

A világ állítólagos urai Washingtonban úgy érzik, hogy becsapták őket, és felháborodtak ezeken a kínai-mexikói autós együttműködéseken. Már a mexikói kormánynak is kifejezték „aggodalmukat” a kínai elektromosautó-gyárak mexikói építése miatt.

Visszatérve Európához; mivel az EU szabályozó hatóságai megkezdték a kínai e-autóimport elleni kemény fellépést, a kínai autógyártók is fokozták ezeknek az intézkedéseknek a kijátszására tett kísérleteiket. A BYD, amelynek neve az „Build Your Dreams” (építsd meg álmaidat) rövidítése, már 2023 októberében megkezdte az elektromos járművek közvetlen értékesítését Magyarországon. Jövőre a vállalat három új modell bevezetését tervezi Európában a már forgalmazott öt modellje mellett, amelyek között szedánok, kombik és SUV-ok is vannak. A BYD saját bevallása szerint 19 európai országban már 230 fiókkal rendelkezik.

Hirdetés

A Cikk kiemeli, hogy az új gyár Szegeden épül, közel a szerb és román határhoz egy olyan városban, amely Magyarország harmadik legnagyobb városa, az oktatás és a technológia egyik központja. A BYD már működtet egy buszgyártó üzemet Magyarországon. A vállalat élen jár azon kínai elektromosautó-exportőrök között, amelyek a gyorsan fejlődő technológiájukkal és alacsony áraikkal máris felveszik a versenyt a nyugati és japán autómárkákkal a hazai piacokon.

A BYD 2023-ban a vezetője lett az elektromos és hibrid járművek értékesítésének Kínában, a teljes kínai elektromosautó-eladások egyharmadát adva. Csak a januártól októberig tartó időszakban a vállalat valamivel több mint egymillió elektromos járművet értékesített Kínában. Ez több mint 68 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest.

NIF

Hirdetés

 

Hirdetés