Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A brit repülőgép-hordozó nem tudott elindulni a kikötőből a NATO-hadgyakorlatra

Hirdetés

A HMS Prince of Wales nem tudott elindulni a hidegháború óta legnagyobb NATO-gyakorlatra – közölte a brit védelmi minisztérium. Ez már a második meghibásodás, amely a Királyi Haditengerészet repülőgép-hordozóját érinti egy héten belül.

Testvérhajója, a HMS Queen Elizabeth eredetileg a Nordic Response 2024 gyakorlat élére lett volna állítva, amelyre márciusban mintegy 40 NATO-hadihajó gyűlt volna össze Norvégia partjainál, és az Egyesült Államok irányította katonai blokk szélesebb körű Steadfast Defender 2024 gyakorlatának haditengerészeti eleme lesz. A hadihajó hadgyakorlaton való részvételét azonban az utolsó pillanatban, február 4-én törölték, miután problémát fedeztek fel a jobb oldali hajócsavar tengelykapcsolójával.

A HMS Queen Elizabeth helyettesítésére a HMS Prince of Wales lett volna kijelölve, de szintén nem tudta elhagyni a kikötőt a tervezett időkereten belül.

Hirdetés

Vasárnap bámészkodók gyűltek össze a portsmouthi kikötőben, hogy végignézzék a 3 milliárd font (mintegy 3,8 milliárd dollár) értékű hadihajó kihajózását. A kikötő torkolatát az eljárásnak megfelelően már lezárták a forgalom elől, amikor bejelentették, hogy a repülőgép-hordozó indulása késik.

A brit védelmi minisztérium nem indokolta a döntést, szóvivője csak annyit közölt, hogy “a HMS Prince of Wales repülőgép-hordozó a megfelelő árapály- és időjárási viszonyok függvényében hamarosan kihajózik Portsmouthból”.

A The Times beszámolt arról, hogy szombat este kisebb üzemanyag-szivárgás volt az anyahajó fedélzetén, de azt nem tudta megmondani, hogy az incidensnek köze van-e a hajó indulásának késéséhez.

Hirdetés

A HMS Prince of Wales-t különböző műszaki problémák gyötrik, mióta 2019-ben üzembe helyezték. Az 1400 tengerészből álló, a NATO legújabb F-35B többcélú harci repülőgépének indítására is alkalmas hajó 2020-ban két alkalommal is jelentős léket szenvedett.

A második vízbetörés több ezer liter tengervízzel töltötte meg a géptermet, és 193 napos javítási munkálatokra volt szükség, amelyek 4 millió dollárnyi fontba kerültek.

2022-ben a hajócsavartengelye eltört egy nappal azután, hogy a HMS Prince of Wales elindult Portsmouthból az Egyesült Államokba. A haditengerészet tisztviselői állítólag azt okolták az incidensért, hogy a legénység elfelejtette megfelelően megzsírozni a tengelyt.

Hirdetés

A The Times 2022 végén arról számolt be, hogy a HMS Prince of Wales szolgálatba állítása óta valójában több időt töltött javítás miatt dokkban, mint szolgálatban.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés