Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Így támogatja Putyin háborúját Franciaország

Hirdetés

Az Oroszország elleni szankciók követelése közben több uniós ország sem volt rest 2023-ban is bevásárolni az orosz cseppfolyósított földgázból. Az Oroszországból Franciaországba irányuló szállítások például 41 százalékkal nőttek 2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest, -írja a Magyar Nemzet.

Miközben az Európai Unióban egy-két kivételtől eltekintve habzó szájjal követelik az Oroszország ellen irányuló szankciók folyamatos bővítését, mondván hogy ki kell éheztetni az agresszor Vlagyimir Putyin elnököt, néhány uniós ország szépen bevásárolt tavaly az orosz cseppfolyósított földgázból (LNG).

z Oroszországból Franciaországba irányuló cseppfolyósítottföldgáz-szállítások 41 százalékkal nőttek 2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest

Hirdetés

– legalábbis erről beszélt a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek Artem Sztudennikov, a külügyminisztérium európai osztályának igazgatója.

2022 végén Oroszország az orosz LNG-importnak köszönhetően az Egyesült Államok után a második földgázszállítója lett Franciaországnak. A 2023. január-szeptemberi időszakban a francia vásárlások Oroszországtól 41 százalékkal meghaladták a 2022-es év azonos időszakát

– mondta Sztudennikov. Hozzátette, hogy az orosz LNG-szállítások fő fogadóhelye a Montoir de Bretagne terminál, amely 2022-ben 1,68 milliárd köbméter, 2023 első felében pedig 0,89 milliárd köbméter LNG-t kapott.

Hirdetés

Az Euronews korábban arról írt, hogy Oroszország továbbra is az EU második legjelentősebb LNG-kereskedelmi partnere. Az uniós országok 2023-ban az orosz LNG-export több mint felét vásárolták meg, és Kína után Spanyolország és Franciaország volt az orosz LNG második és harmadik legnagyobb vásárlója. Spanyolország 1,8 milliárd euró értékben vásárolt orosz LNG-t 2023 első kilenc hónapjában. Franciaország a második helyen áll az EU-ban, 1,5 milliárd euró értékben vásárolt orosz LNG-t. Utána Belgium következik, aki 1,36 milliárd euróért szerzett be cseppfolyósított földgázt.

Forrás: Magyar Nemzet

Hirdetés
Hirdetés