Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Már megvannak a Novák Katalin lehetséges utódai

Hirdetés

Felkerült Novák Katalin hivatalos lemondó nyilatkozata az államfői pozícióról a parlament honlapjára, melynek értelmében innentől kezdve az Országgyűlésnél pattog a labda. A képviselők ugyanis visszaküldhetik még a köztársasági elnöknek a lemondását, hogy fontolja meg újra a döntését. Skrabski Fruzsina, Novák egyik tanácsadója pedig azt kéri az emberektől, hogy írjanak az országgyűlési képviselőiknek, hogy ne szavazzák meg Novák távozási szándékát. Mindeközben már több név is előkerült a kalapból, akik átvehetik az államfő szerepét.

Február 11-i keltezéssel írásban is benyújtotta lemondását Novák Katalin államfő az Országgyűlés Hivatalának. Innentől pedig a képviselők döntésén múlik, hogy azt elfogadják-e vagy sem. Elkerülvén a “hirtelen felindulásból elkövetett” lemondást a következő a menet:

  1. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozatára is szükség van.
  2. Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg.
  3. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, a lemondás tudomásulvételét az Országgyűlés már nem tagadhatja meg.

Mivel Novák nem jelölt meg időpontot a lemondását illetően, ezért a törvény szerinti megbízatása az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatala napján szűnik meg. Február végéig tehát formailag mindenképp marad a helyén Novák.

Hirdetés

Az államfő sorsáról a továbbiakban az országgyűlési képviselők döntenek, nekik kell megszavazni, hogy elfogadják a lemondást, amire előreláthatóan a tavaszi ülésszak első napján kerül sor. Skrabski Fruzsina, az államfő egyik tanácsadója azonban küzd főnökéért. A dokumentumfilmes ugyanis egy bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán arról, hogy az emberek írjanak az országgyűlési képviselőiknek arra buzdítva őket, hogy ne szavazzák meg a döntést. Így a lemondás, mint gesztus megvolt, de mégsem kell távoznia Nováknak.

Kövér László veszi át átmenetileg a stafétát, de a lehetséges utódok is a kanyarban vannak

Hirdetés

A képviselők, ha mégis úgy döntenek, hogy ne maradjon Novák a helyén, akkor a házelnök, Kövér László veszi át a helyét ideiglenesen. A találgatások persze már elkezdődtek, hogy ki lehetne a méltó utódja Novák Katalinnak.

A nevek között szerepel Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, Szalay- Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter és Markely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Továbbá felmerült a lehetséges jelöltek között az első Orbán-kabinet Miniszterelnökségét vezető miniszterének, Stumpf Istvánnak a neve is, aki 2019-ig alkotmánybíróként tevékenykedett, valamint Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, aki jelenleg a Fidesz EP-képviselője.

Persze az ellenzék is töri a fejét, hogy kit nevezzenek meg államfőnek és a Mi Hazánk már meg is nevezte, hogy ők kit látnának szívesen. A jelöltjük nem más, mint Csath Magdolna professzor  Szent-Györgyi Albert-díjas közgazdász, akit a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozattal is kitüntették. Csath Magdolna a 2002-es országgyűlési választásokon a MIÉP jelöltje volt.

Hirdetés

Forrás: Index, Pesti Srácok –  fotó: MTI

Hirdetés