Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekPublicisztikaVilág

Orosz drónok a német laktanyák felett?

Hirdetés

A Bundeswehr kiképzőközpontjai felett, ahol az ukrán katonák alapkiképzése és oktatása zajlik, az elmúlt két évben rengeteg drónt észleltek. A katonai elhárítás azt gyanítja, hogy Oroszország igyekszik információkat gyűjteni az ukránok felkészítéséről.

Voltak drónok, amelyek órákon keresztül a gyakorlóterek környékén repültek. Az eszközök komoly biztonsági kockázatot jelentenek mind a Bundeswehrnek, mind az ukrán hadseregnek, mivel az orosz katonai elhárítás képet kap a német hadsereg kiképzési metódusairól és arról, hogy milyen fegyverekre képzik ki az ukrán katonákat – nyilatkozta a német köztévének Carsten Breuer, a Bundeswehr vezérkari főnöke. A katonai vezetés már a háború kitörése után nem sokkal úgy döntött, hogy saját megfigyelődrónokkal ellenőrzik a Bundeswehr fontosabb objektumait, hogy ezzel megakadályozzák a kémkedést. Taktikai okokból erről többet nem mondhat a dandártábornok. A drónok kérdését még a kancellári hivatalban is megvitatták.

A feltehetően hírszerzési drónok aktivitása erősen megemelkedett: amíg 2021-ben mindössze 9 ilyen észlelés volt, addig 2022-ben már 172 és 2023-ban 446. A legtöbb drónt ott észlelték, ahol az ukrán csapatok kiképzése folyik.

A német katonai hírszerzés azt sem zárja ki, hogy az oroszok az ukrán katonák mobiltelefonjait mérik be, majd ezen adatokkal később lokalizálni tudják őket a fronton is és ezáltal látják a csapatmozgásokat, valamint így könnyebben mérhetnek csapást az ukrán állásokra. A Bundeswehr most úgynevezett „zavarókat” alkalmaz. Ezek az eszközök megszakítják a drón és a kezelője közti rádiókapcsolatot és a drón lezuhan. A magas drónészlelések viszont nem azt mutatják, hogy ez a fajta védelem sikeres lenne. Eddig mindössze egy drónt sikerült elfogni és jelen pillanatban azt vizsgálják a hadsereg szakértői.

Hirdetés

A katonai elhárítás (MAD) elnöke, Martina Rosenberg szerint nem egyszerű beazonosítani, hogy honnan jönnek a drónok, mivel Németországban sok típus szabadon forgalmazható és értelemszerűen az oroszok nem festenek egy „Z” betűt az oldalára. A legtöbb eszköz, amelyet észleltek, rendkívül gyors mozgású, négyrotoros kvadrokopter. A hírszerzés veszélye főleg háborús időkben nagy. A katonai hírszerzés tavaly leplezett le egy századost, aki a Bundeswehr beszerzőjeként dolgozott és feladatai közé tartozott az Ukrajnának szánt fegyverek és felszerelések vásárlása. A tiszt ezeket az információkat adta át az orosz hírszerzésnek.

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma által szerdán elfogadott új jogszabály értelmében a brit halászoknak tilos lesz a Barents-tengeren, a világ egyik legnagyobb tőkehal- és foltostőkehal-halászterületén halászati tevékenységet végezni. A törvényjavaslat hatályon kívül helyezi a Szovjetunió, Nagy-Britannia és Észak-Írország kormányai között 1956-ban aláírt megállapodást. Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke a jogszabályt kommentálva azt mondta, hogy a megállapodás felbontásával Oroszország visszaadja saját birtokába „azt a halat, amelyet az Egyesült Királyság évtizedek óta fogyaszt”. „Vlagyimir Putyin elnök visszaadta nekünk a halainkat, mert az angolok, szégyentelenül, 68 éven át ették azt. Szankciókat hoztak ránk, miközben ők maguk az étrendjük, a halmenüjük 40%-át a mi tőkehalainkból állítják össze. Hadd fogyjanak most egy kicsit” – mondta Vologyin.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés
Hirdetés