Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A brit vezérkar helyettes vezetője: A brit hadsereg két hónapot bírna ki Oroszország ellen

Hirdetés

A brit fegyveres erők nincsenek felkészülve a katonai konfrontációra egy olyan ellenféllel szemben, mint Oroszország – mondta Robert Magowan altábornagy, a brit védelmi vezérkar helyettes vezetője kedden a parlament védelmi bizottsága előtt. Szerinte a hadseregnél súlyosan hiányoznak az erőforrások, különösen a lőszerek egy ilyen jellegű konfliktushoz.

Az az összeg, amelyet a brit kormány lőszerre költ, bár „jelentős”, még mindig „nem elegendő … az előttünk álló fenyegetéshez képest” – jelentette ki Magowan, hozzátéve, hogy a hadseregnek az erőforrások hiányához kapcsolódó „műveleti kockázatot” kellene kezelnie.

Amikor Mark Francois parlamenti képviselő, a fegyveres erőkért felelős korábbi államtitkár tovább kérdezgette az Oroszországgal szembeni kitartás esélyeiről, a tábornok elismerte, hogy a brit erők aligha tartanának ki „néhány hónapnál tovább egy teljes körű lövészárok-háborúban”.

Hirdetés

Grant Chapps védelmi miniszter, aki kedden szintén megjelent a képviselők előtt, azt állította, hogy nincs ok az aggodalomra, mivel az Egyesült Királyságnak valószínűleg nem egyedül kellene szembenéznie Oroszországgal.

„Fontos megérteni, hogy mivel a NATO-ban vagyunk… soha nem kerülhetünk ilyen helyzetbe” – jelentette ki.

A megjegyzések alig egy hónappal azután hangzottak el, hogy a védelmi bizottság vizsgálata megállapította, hogy a brit fegyveres erők „egyre inkább túlterheltek”, és így nem állnak készen arra, hogy szembenézzenek Oroszországgal. A brit védelmi képességekről február elején kiadott, egy éven át tartó felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a kormány „soha nem fogja elérni a hadrafoghatóságot vagy a stratégiai készenlétet” jelentős reformok nélkül.

Hirdetés

A dokumentumban az is szerepel, hogy a hadsereg toborzási válsággal küzd, és legalább 5000 katona hiányzik a rendszerből. A bizottságnak akkoriban azt is elmondták a volt védelmi főnökök, hogy a fegyveres erők már legalább 2010 óta „kimerültek”, és nem tudnának helytállni egyetlen jelentős ellenféllel szemben sem egy „egyenrangú konfliktusban”. A csapatok „a bevetés első néhány hónapja után kimerítenék képességeiket” – állt a jelentésben a The Telegraph szerint.

Kedden Magowan kitartott amellett, hogy az Egyesült Királyság „készen áll a háborúra” – csak éppen nem egy olyan országgal, mint Oroszország.

Moszkva többször is kijelentette, hogy nem tervezi, hogy katonai konfrontációba bocsátkozik az Egyesült Államok vezette katonai blokkal vagy annak bármelyik tagjával.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin elnök az év elején azt nyilatkozta, hogy Oroszországnak „nem áll érdekében … geopolitikai, gazdasági vagy katonai szempontból … háborút viselni a NATO ellen”.

Március közepén az orosz államfő azt is elmondta: „kétli, hogy bárkinek is érdeke lenne” egy közvetlen katonai összecsapás Moszkva és a NATO között, mivel ez azt jelentené, hogy „egy lépésre kerülnénk a harmadik világháborútól”.

NIF

Hirdetés

Hirdetés