Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Macron úgy küzd, mint malac a jégen

Hirdetés

Teljesen összezavarodott és pánik üzemmódba kapcsolt Emmanuel Macron kampánya. Minél közelebb kerülünk az EP-választásokhoz, annál nagyobb a káosz a francia elnök megszólalásaiban, ennek pedig főképp az áll a hátterében, hogy a jobboldal egyre nagyobb előnyre tesz szert, amin Macron meggondolatlan kijelentései sem segítenek.

A Politico értesülései szerint Emmanuel Macron egyre nagyobb nyomást próbál gyakorolni munkatársaira az európai választások előtt, mivel Marine Le Pen pártja. a Nemzeti Tömörülés folyamatosan erősödik és látszólag megállíthatatlan lendülettel bír. Macron stratégiája az EU-választásokra a Nemzeti Tömörülés folyamatos növekedésének megfékezése érdekében az volt, hogy drámaian ábrázolja a harcot a “szélsőjobboldali párt” ellen, hangsúlyozva az ideológiai ütközést és az orosz fenyegetést, és Le Pent folyamatosan oroszbarátsággal vádolja (ismerős módszer – a szerk.). A kettős cél az volt, hogy legyőzzék az tartózkodókat és mobilizálják Macron saját szavazóit, valamint eltántorítsák a választókat a rivális pro-európai jelöltek, mint például a szocialista Raphaël Glucksmann és a zöldek felé.

De több héttel a kampány kezdete után a stratégia nem hozta meg a várt eredményt a friss közvélemény-kutatások szerint, és Macronék kezdik megkongatni a vészharangokat. Az IFOP legújabb tanulmánya szerint a jobboldal, amit a Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella vezet, 30 százalékot ért el a szavazatokból, míg Macron Megújulás koalíciója 21 százalékot kapott, Glucksmann pedig 11 százalékot. Fél évvel ezelőtt a Renew 5 ponttal lemaradt a szélsőjobboldaltól, az összesített közvélemény-kutatások szerint. A rohamosan csökkenő népszerűségi mutatókkal és a magasodó költségvetési hiánnyal küzdő Macronnak és pártjának nehéz feladat visszaszerezni a támogatást. Válaszuk a Nemzeti Tömörülés folyamatos növekedésére az, hogy keményen visszavágjanak.

Hirdetés

Az egyik példa a durvuló támadásokra, hogy Macron pártjának vezető jelöltje, Valérie Hayer összehasonlította Marine Le Pent Edouard Daladierrel, aki az 1938-as müncheni egyezményt írta alá Hitlerrel.

Ugyanazok a szavak, ugyanazok az érvek, ugyanazok a viták. 1938-ban Münchenben vagyunk. Néhány viselkedésében a National Rally Moszkva szóvivőjeként cselekszik. Ha a Nemzeti Tömörülésre hallgattunk volna, Frexitünk lenne, Sputnik vakcináink és támogattuk volna Oroszországot Ukrajnával szemben

– fogalmazott. Közben a francia elnök növeli az oroszellenes retorikát a nemzetközi színtéren, fenyegetőzik, és már nyugati csapatok Ukrajnába küldését emlegeti.

Hirdetés

A Politico továbbá úgy értesült, hogy magánbeszélgetéseiben Macron a kampány miatti frusztrációját szövetségeseire hárította. A múlt szerdán több pártelnököt gyűjtött össze az Elysée-palotában, köztük a külügyminiszter Stéphane Séjournét és a kampányigazgató Pieyre-Alexandre Angladét. Belső értesülések szerint nem ez az első alkalom, hogy Macron szövetségesein vezeti le a dühét, ugyanezt tette a koronavírus-járvány idején is, ennek következtében pedig a párton belül is megingott a bizalom a regnáló francia elnökben.

Nem csupán Macron kampánya van azonban bajba. Az utóbbi időben az európai baloldal egyre elkeseredettebb kapkodásba kezdett, hogy megakadályozzák az EP-választáson várható jobboldali fordulatot. Így tettek az Európai Zöldek is, akik annyira kiakadtak azon, hogy Ungár Péterék nem voltak hajlandóak hozzájárulni, hogy beleszóljanak a magyarországi választásokba, és nem álltak be az általuk támogatott Karácsony Gergely mögé, hogy azzal kezdtek fenyegetőzni, kizárják az LMP-t a pártcsaládból.

Forrás: Politico – Pesti Srácok

Hirdetés
Hirdetés