Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Macron: Ukrajna támogatásának nincsenek határai és vörös vonalai

Hirdetés

Párizs nem szab határt az Ukrajnának nyújtott támogatásának – idézte Emmanuel Macron francia elnököt a BFMTV televíziós csatorna.

“Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön pártvezetőknek kifejtette, hogy “nincsenek határok” és “nincsenek vörös vonalak” Franciaország Ukrajnának nyújtott támogatásában” – idézte az államfőt a csatorna.

Macron február végén nagy visszhangot keltő nyilatkozatot tett a katonák Ukrajnába küldésének lehetőségéről szóló nyugati tárgyalásokról. Ugyanakkor a felek nem jutottak konszenzusra. Az elnök hozzátette, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország “ne nyerje meg ezt a háborút”.

Hirdetés

Később az ilyen kijelentései miatt élesen bírált politikus megjegyezte, hogy az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos minden szavát alaposan megfontolta. Ugyanakkor több európai állam közölte, hogy szó sincs arról, hogy katonai kontingenseket küldenének Ukrajnába. Gabriel Attal francia miniszterelnök ugyanakkor azt mondta, hogy a francia hadsereg képes lenne szavatolni az ukrán határok biztonságát.

A Kreml Macron szavait kommentálva azt mondta, hogy egy ilyen fejlemény elkerülhetetlenül közvetlen katonai összecsapáshoz vezetne Oroszország és a NATO között.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő fontos új elemnek nevezte magát azt a tényt, hogy “bizonyos kontingensek Ukrajnába küldésének” lehetőségéről tárgyalnak.

Hirdetés

Március elején a francia védelmi minisztérium beszámolt arról a segítségről, amelyet az ország a konfliktus két éve alatt nyújtott Kijevnek. Eszerint Párizs 2,615 milliárd euró értékben szállított katonai felszerelést a kijevi rezsimnek. A lista 30 CAESAR-tarackot, 1002 AT4 páncéltörő gránátvetőt, 38 AMX10 RC kerekes harckocsit, 250 páncélozott személyszállítót, 30 ezer darab 155 milliméteres lövedéket, 160 felderítő drónt tartalmaz.

Emellett február közepén Macron Párizsban kétoldalú megállapodást írt alá biztonsági garanciákról Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A dokumentum tíz évre szól, és a NATO-fegyverekkel kompatibilis modern haditechnikai eszközök Kijevbe szállításáról, az ukrán katonák kiképzéséről, valamint a védelmi ipar megerősítéséről. Emellett a francia vállalatokkal közös ukrajnai fegyvergyártás megszervezéséről is szó van.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés