Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Litván hírszerzés: Oroszország még legalább két évig képes a jelenlegi intenzitással harcolni

Hirdetés

A litván hírszerzés csütörtökön közzétett elemzése szerint Oroszország még legalább két évig képes a jelenlegi intenzitással folytatni a háborút Ukrajnában a magas olajáraknak, a szankciók megkerülésének és az állami beruházásainak köszönhetően.


Azonosítatlan ukrán katonák és civilek exhumálása a visszafoglalt Izjumban 2022. szeptember 19-én (fotó: AP/Evgeniy Maloletka)

A litván hírszerző ügynökségek éves jelentésükben, melyben a balti ország biztonságát fenyegető veszélyeket mérték fel, megállapították: Oroszország 2023-ban megreformálta és megerősítette az Ukrajnában sok veszteséget szenvedett haderejét, és jó úton halad afelé, hogy bővítse katonai képességeit a NATO-tagállamokkal, köztük a katonai szövetséghez nemrég csatlakozott Finnországgal közös határszakaszán.

Hirdetés

Kiemelték azt is, hogy Moszkva képes levonni a tanulságokat és javítani harci hatékonyságát.

Az orosz hírszerzés nagy erőkkel munkálkodik azon, hogy Moszkva meg tudja kerülni a nyugati büntetőintézkedéseket. Nyíltan ugyan csak Iránról és Észak-Koreáról tudható, hogy fegyverekkel és lőszerekkel látja el Oroszországot, időközben viszont Kína lett a mikrochipek legnagyobb beszállítója, és Oroszország nemzetközi pénzügyi tranzakcióit ma már többnyire jüanban bonyolítja le – derül ki a litván jelentésből.

Hozzátették azt is, hogy Oroszország széles körű infrastrukturális fejlesztéseket hajt végre Fehéroroszországban, hogy használni tudja a tavaly odatelepített nukleáris robbanófejek hordozására képes rakétákat. Azt tapasztalták továbbá, hogy orosz és fehérorosz hírszerző ügynökségek igyekeznek litván állampolgárokat beszervezni. A litván hatóságok tavaly több embert is őrizetbe vettek, akiket azzal vádolnak, hogy készpénzért cserébe információkat adtak át fehérorosz ügynököknek.

Hirdetés

A litván hírszerzés jelentéséből kiderült az is, hogy Kína 2023-ban fokozta kémtevékenységét Litvániában, miután a balti ország korábban lehetővé tette Tajvannak, hogy külképviseletet nyisson. „Kínához köthető” szereplők rendszeresen próbálják feltörni litván kormányzati intézmények számítógépes rendszereit azzal a szándékkal, hogy behatoljanak hálózataikba, és adatokat szerezzenek belőlük – állította a litván hírszerzés.

MTI – Kuruc.info

Hirdetés
Hirdetés