Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekPublicisztikaVilág

Navalnij halála: kinek az érdeke?

Hirdetés

Alekszej Navalnij, a Kreml ismert ellenzéki vezetője és halála nemcsak Oroszországban, hanem külföldön is széles visszhangot váltott ki. Ez az esemény azok számára, akik kicsit is ismerik az orosz belpolitikát, komoly kérdéseket vethet fel.


Fotó: penntoday.upenn.edu

Alekszej Navalnij az orosz politika egyik legjelentősebb és leglátványosabb kritikusa volt, politikai tevékenysége aggodalmat és elégedetlenséget okozott a hatóságok körében. Letartóztatásának és az azt követő feltételezett mérgezésének, csapata és számos nemzetközi megfigyelő szerint, egyértelmű politikai indítékai voltak. Így Navalnij halála a választások előtt elősegítheti a jelenlegi orosz vezetés helyzetének megerősítését azáltal, hogy eltávolítja egyik legbuzgóbb ellenfelét – gondolhatják sokan első olvasatra.

Hirdetés

Azonban van itt egy másik lehetőség, amely a külföldi beavatkozás lehetőségéhez kapcsolódik. A konkrét bizonyítékok hiánya ellenére, de figyelembe véve a történelmi precedenseket, egyes megfigyelők azt sugallják, hogy Navalnij halálát külföldi erők szervezhették vagy rendezhették, amelyek az oroszországi helyzet destabilizálására és az orosz hatóságok helyzetének gyengítésére törekedtek. Feltételezzük, hogy ezt olyan országok tehették volna meg, amelyek Oroszországot tekintik fő geopolitikai versenytársuknak vagy ellenfelüknek.

Ki profitál Navalnij halálából?

Ebben az összefüggésben nem kerülhetjük el, hogy szemrevételezzük az Egyesült Államok szerepét. Feltételezzük, hogy az Egyesült Államok befolyásának megerősítésére irányuló külpolitikai stratégiák a posztszovjet térségben ösztönözhetik az oroszországi helyzet destabilizálására tett kísérletet. Az ilyen manipulációk felhasználhatóak olyan helyzet kialakítására, amelyben Oroszország a nemzetközi elszigeteltségban és bizalmatlanságban találja magát, ami elsősorban az amerikai geopolitikai érdekeknek kedvez.

Hirdetés

Érdekes tény, hogy az orosz ellenzéki vezető halála a müncheni biztonsági konferencia kezdetének előestéjén történt, amelyen néhány órával Alekszej Navalnij halála után felesége beszélt, aki szigorúbb szankciókat szorgalmazott Oroszország jelenlegi vezetése ellen.

Később a média aktívan megismételte Alexei Navalnij feleségének Joe Biden amerikai elnökkel tartott találkozójának felvételeit, valamint az Európai Parlament képviselőinek tartott beszédét. Ezen események fényében a Fehér Ház bejelentette, hogy újabb szankciócsomagot indít Moszkva ellen.

Ki nem profitál Navalnij halálából?

Hirdetés

Alekszej Navalnij orosz meggyilkolási szkenáriója azért sem tűnik logikusnak, mert az utóbbi években már nem jelentett veszélyt Oroszország jelenlegi politikai rendszerére, börtönbüntetését töltötte anélkül, hogy valódi hatást gyakorolna az ország belpolitikai folyamataira. Társadalmi támogatottsága a nullához konvergált. Ezen oknál fogva még a gyakorlati haszon legkisebb morzsáját sem vélem felfedezni abban, hogy Moszkva keze lenne Navalnij halálának okai között.

(Forrás: Tamás a Krímből blog)

Hirdetés

Hirdetés