Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Nem kizárt, hogy Magyar „atombombája”csupán egy mesterséges intelligencia által generált hanganyag

Hirdetés

Mint ismert, Magyar Péter kedden délelőtt 9 órára ment a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre, miközben közzétette Facebook- és Youtube-oldalán is azt a hangfelvételt, amelyen ő, valamint Varga Judit hallható. A házaspár a Völner–Schadl-ügy nyomozati szakaszáról beszélget, de Polt Péter neve is elhangzik. Azonban még a Telexnek nyilatkozó jogász is azt mondta, hogy “önmagában ez a felvétel, más bizonyíték nélkül nem lesz elegendő ahhoz, hogy egy büntetőügy a vádemelésig jusson”. Ráadásul a hasonló hanganyagok alapos vizsgálaton esnek át, mivel nehéz eldönteni, hogy valódi-e a felvétel, vagy csak a mesterséges intelligencia segítségével generálták azt. A PestiSrácok.hu szerkesztőségének pénteken olyan hanganyagokat juttattak el, ami alapján első blikkre bárki úgy gondolná, hogy azokon Magyar Péter beszél. Pedig nem. Vagy mégis…? 

A Pesti Srácok, kedden tette közzé Magyar Péter azt az összevágott hangfelvételt Facebook-oldalán, amelyből – és a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épülete előtt rögtönzött teátrális sajtótájékoztatóból – egyértelműen kiderül, hogy a politikusi babérokra törő, bosszúhadjáratot folytató Magyar Péter családi körben, saját feleségét hallgatta le.

Egyértelmű az is, hogy a volt férj tudatosan provokálta ki a beszélgetést, amit diktafonnal rögzített.

Hirdetés

Varga Judit – a nehezen kivehető válaszaiban – ebben a magánbeszélgetésben azt fejtegeti, hogy a végrehajtói kar egykori elnökének és a volt igazságügyi államtitkárnak a korrupciós ügyébe beavatkoztak-e felülről. A Magyar Péter által kierőszakolt, többféleképpen is értelmezhető válaszoknak ugyanakkor az az esszenciája, hogy ha volt is ilyen kísérlet, az ügyészség mint „katonai szervezet” teszi a dolgát és a nyomozás rendben folyik, bár Polt Péter legfőbb ügyész nem feltétlenül „ura a helyzetnek”. Hadházy Ákos is elégedetlenül nyilatkozott a Magyar Péter által bemutatott bizonyítékokról. Ugyanis, mint Facebook-bejegyzésében arra felhívja a figyelmet,

korábban több felvételről és miniszterEK beszélgetéséről volt szó. Ehelyett egy, Varga Juditot csőbe húzó felvételt hallottunk. Vagyis vagy nincs több bizonyíték, vagy a Diákhitel Központ korábbi vezérigazgatója megijedt (erre persze nyilván van is oka), vagy a további bizonyítékokat későbbre tartogatja.

Mennyire hiteles egy ilyen felvétel?

Hirdetés

A Facebookot és az Instagramot összefogó Meta 2023-ban jelentette be, hogy egy új mesterséges intelligenciás technológiát készített, amely egy mindössze 2 másodperces minta alapján is képes szintetizálni egy adott beszélő hangját. A Mark Zuckerberg vezette cég nem hajlandó nyilvánosságra hozni a Voicebox néven futó megoldást, mert túl veszélyesnek tartja. Azonban számos program elérhető a világon, amivel rendkívül egyszerűen lehet szintetizálni és szerkeszteni egy embernek a hangját. Egy lapunkat felkereső névtelenséget kérő személy rámutatott, hogy egy profi kezében ezek a technológiák meglepő eredményeket képesek produkálni. Véleménye szerint

a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott felvétel nem feltétlen hiteles.

Mint mondta, ő maga amatőr szinten, megközelítőleg fél óra alatt volt képes olyan anyagot készíteni, amely rendkívül hasonlít Magyar Péter eredeti hangjára.

Hirdetés

A KNYF is reagált a felvételre

A Központi Nyomozó Főügyészség korábban közleményben reagált a felvételre, ebben úgy fogalmaztak, hogy „helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”. Az ügyészség pedig „valamennyi, a felvételen és dr. Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli, és további bizonyítási cselekményeket végez”. Hozzátették, hogy az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csupán jogi, hanem fizikai képtelenség, és valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés

Hirdetés