Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Tádzsikisztánban hallgatták ki a terroristák családtagjait az orosz hatóságok

Hirdetés

Tádzsikisztánba utaztak kedden orosz nyomozók a krasznogorszki merényletben gyanúsítottak családjainak kikérdezésére – jelentették tádzsik biztonsági források.

A tádzsik biztonsági szolgálat a gyanúsítottak családtagjait Vahdat és Hiszor városokból, valamint Rudaki körzetből a fővárosba szállították kihallgatásra – közölte három névtelenséget kérő biztonsági forrás.

Tádzsik oldalról Emomalii Rahmon tádzsik államfő személyesen felügyelte a nyomozást.

Hirdetés

A tádzsik elnök szégyenletes és szörnyű történéseknek nevezte a moszkvai terrortámadást a merényletről tett első, hétfői bejelentésében. A vezető úgy fogalmazott: „meg kell óvni a fiatalokat és gyerekeket attól, hogy (…) destruktív csoportok, illetve mozgalmak befolyása alá kerülhessenek”.

A tádzsik államfő még március elején közölte, hogy kormánya aggodalommal tekint a fiatalokat agymosásnak alávető iszlám hitszónokok tevékenységére, akik az ifjúságot fogékonnyá teszik a külföldi csoportok és titkosszolgálatok befolyása iránt.

A tízmillió lakosú Tádzsikisztán, volt szovjet köztársaság lévén, szoros kapcsolatot ápol Moszkvával, területén egy orosz katonai bázis is található. A tádzsik gazdaság erősen függ a Moszkvában dolgozó vendégmunkásai által hazautalt jelentős pénzösszegtől.

Hirdetés

Az orosz hatóságok szerint a gyanúsítottak közül már legalább ketten beismerték, hogy részt vettek a támadásban.

A moszkvai merénylet tovább erősítette a bevándorlásellenes érzelmeket Oroszországban, míg a gyanúsítottak kínzására utaló videók megjelenése megosztotta a közvéleményt.

Az orosz emberjogi biztos elfogadhatatlannak nevezte a fogvatartottak kínzását, aminek hitelességéről az orosz hatóságok nyomozást indítottak.

Hirdetés

(MTI)

Hirdetés

Hirdetés