Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Tanúként hallgatta meg az ügyészség Varga Juditot

Hirdetés

Az úgynevezett Völner-Schadl ügyben a vádiratban nem szereplő, fel nem használt bizonyítékok, adatok is megvannak, semmilyen irat nem tűnt el – közölte Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője a nyomozásáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Fürcht Pál beszámolt arról, hogy szerdán a Fővárosi Nyomozó Ügyészség tanúként hallgatta ki Varga Judit korábbi igazságügyi minisztert. Az általa elmondottakról azonban a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást. Elmondta azt is, hogy az eljárásról “sok ügy le lett különítve”, amelyek újabb nyomozásokat indukáltak. Ezek most is folyamatban vannak, némelyik más nyomozó hatóságnál.

A sajtótájékoztatót Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője tartja, aki a tájékoztató elején úgy fogalmazott:

Az ügyészségnek gyakorlata, hogy folyamatban lévő nyomozást nem kommentál, ennek adatvédelmi és eljárási okai vannak. Az is gyakorlat, hogy a már lezárt ügyek bizonyítékait nem kommentálja. De a legnagyobb csapdában akkor éreztem magam, amikor egy a Völner-Schadl ügyben nyomozó kollégám megkérdezte, hogy ugye nem fogok magyarázkodni?

Fürcht Pál elmondta, számos ember dolgozott éjt nappallá téve, sokan éjjel is bent maradva, hogy egy olyan ügyet felgöngyölítsenek, amelyben egy minisztert helyettesítő államtitkár is a vádlottak padján ül. Ismertette, az ügyészség dolgozói heroikus küzdelmet folytattak gyakran éjszakába nyúlóan, hogy szakmailag a legmagasabb minőségű munkát végezhessék. Tegnap Varga Juditot a KNYF tanúként hallgatta meg, de a nyomozásra való tekintettel részleteket nem ismertettek. Hozzátette, eddig is voltak, és ezután is lesznek eljárási cselekmények, többeket meg fognak hallgatni.

Hirdetés

iratok kitörléséhez– ha belegondolnak– csak úgy működik, ha az ügyészek fejéből is kitörlik – jegyezte meg a főügyész.

A Központi Nyomozó Főügyészség első embere kifejtette, nem szokványos, hogy folyamatban lévő nyomozásban sajtótájékoztatót tartanak, ám a mostani ügy akkora hullámokat gerjesztett, hogy kivételt tettek. Mint a főügyész elmondta, a Magyar által benyújtott hangfelvételeket lefoglalták és szemlézték őket. Ez a nyomozás folyamatban van. Tegnap is folytak nyomozási cselekmények, ma is folynak, jövő héten is fognak– tette hozzá.

A főügyész elmondta, az elmúlt napokban több támadás is érte őket, a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételen hallottak közül az igaz, hogy az ügyészség független, Polt Péter pedig nem szorul az ő mentegetésére, hiszen ő tett indítványt Völner János volt államtitkár mentelmi jogának felfüggesztésére, valamint Boldog István és Simonka György ügyében is hasonlóan járt el.

Hirdetés

Fürcht Pál felidézte, többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból. Ez azonban nincs így – szögezte le. Rögzítette: a vádirat azokat a tényeket tartalmazza, amelyeket az ügyészség bizonyíthatónak ítélt; a tényállásokat, amivel vádolja a vádlottat, és a tényeket alátámasztó bizonyítékokat.

Azon bizonyítékok is megvannak, amelyek nem támasztják alá a vádat, amit nem használnak fel; “minden adat útja nyomon követhető – fűzte hozzá.

Az ügyészség minden olyan cselekményt kivizsgál, ami bűncselekmény tényállására utal – jelentette ki, hozzátéve: amit a vizsgálat során nem tudnak kétséget kizáróan bizonyítani, az a vádiratban nem fog szerepelni, “de nincs olyan adat, ami önkényesen eltűnt a süllyesztőben”.

Hirdetés

A főügyész hangsúlyozta, hogy ezen az ügyön “sokszor az egész ügyészség szinte teljes állománya dolgozott”. Nem egyetlen nyomozási ügyirat van, másolat van a többi ügyésznél, a bíróságnál, a közreműködő szerveknél is – mondta.

Mindenkit megnyugtathatok, hogy minden irat megvan

– jelentette ki megjegyezve, egyébként sem lenne elég pusztán az iratokat módosítani, az ügyészek fejében lévő információkat is törölni kellene, ami értelemszerűen lehetetlen.

Hirdetés

Emlékeztetett: terhükre rótták azt is, hogy “nem tudják, ki az a Tóni, Barbara és Ádám”.

De igen, tudjuk, hogy ki

–fogalmazott, azonban konkrét neveket nem mondott. Megjegyezte ugyanakkor: a lehallgatási anyagban egy vállalkozó beszél az egyik vádlottal, de “az, hogy egy vállalkozó bizonyos üzleti terveket előad valakinek, nem bűncselekmény”

Hirdetés

Hogy tudhatott-e Magyar Péter arról, hogy miért akarta az ügyészség miért akarta meghallgatni, és hogy hogyan nézett ki a Völner-Schadl ügy a hatóság szemszögéből, kiderül a PS alábbi összeállításából.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés