Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A CNN felmérte, ki nyerné most a választásokat az USA-ban

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy az amerikaiak az idei választások közeledtével egyre pozitívabban tekintenek Donald Trump volt amerikai elnökre, egyre inkább előnyben részesítik őt a hivatalban lévő Joe Bidennel szemben, és sikeresnek tartják hivatali idejét – derül ki a CNN új közvélemény-kutatásából.

A vasárnap közzétett felmérés szerint az amerikai választók 49%-43%-os arányban Trumpot támogatnák egy Biden elleni küzdelemben. Ehhez képest januárban a republikánus 49%-45%-kal vezetett a hivatalban lévő demokratával szemben.

A felmérés szerint Trump előnye még nagyobb, ha a teljes mezőnyt figyelembe vesszük. Ebben az esetben Trump előnye 42% Bidennel szemben, akinek 33%-ot mértek, majd 15%-al követi őket a független jelölt, Robert F. Kennedy Jr.. A fennmaradó 10% harmadik párt jelöltjeit támogatja, vagy bizonytalan.

Hirdetés

Az amerikai választók kétharmada nem érti, hogyan támogathatja bárki is Bident, míg 52%-uk azt állítja, hogy semmi esetre sem szavazna a hivatalban lévő elnökre. Ehhez képest a megkérdezettek 63%-a nem érti, hogyan támogathatná bárki is Trumpot, 47% pedig azt mondja, nincs esély arra, hogy rá szavazzon.

A választók mindössze 47%-a elégedett a jelöltekkel, akik közül választhat, köztük a demokraták 44%-a, a republikánusok 63%-a – írja a CNN. Bidenről a választók 58%-a vélekedik negatívan, míg Trumpról 53%-uknak van negatív véleménye. A megkérdezettek mindössze 65%-a gondolja úgy, hogy Biden jogosan nyerte meg a 2020-as elnökválasztást, ami nem változott ahhoz képest, amikor ugyanezt a kérdést a 2021. januári amerikai Capitoliumi zavargások után tették fel.

Trump elnöki ciklusáról alkotott vélemények javultak, mióta távozott hivatalából. Teljesítményére visszatekintve az amerikaiak 55%-a véli úgy, hogy Trump elnöksége “sikeres” volt, szemben a 45%-kal, amikor a zavargások után kérdezték meg a választókat. Ehhez képest a megkérdezettek csak 39%-a szerint volt sikeres Biden hivatali ideje – derült ki a felmérésből.

Hirdetés

Hasonlóképpen tízből hat amerikai nem helyesli Biden elnöki teljesítményét. Alacsony pontszámot kapott több, a választókat leginkább foglalkoztató kérdés kezelése miatt: 66% nem elégedett a gazdasággal, 71% nem elégedett az inflációval és 71% nem elégedett az Izrael-Hamász háborúval. Tízből csak négy amerikai gondolja úgy, hogy az USA-nak “felelőssége” részt venni a közel-keleti konfliktusokban.

Trump azzal vádolta Bident és a hivatalban lévő szövetségeseit, hogy a bírósági rendszeren keresztül próbálják blokkolni a jelöltségét. Az exelnök négy külön vádiratban 91 büntetőjogi váddal néz szembe. A CNN csütörtökön közzétett felmérése szerint az amerikaiaknak mindössze 13 százaléka gondolja úgy, hogy Trumpot ugyanúgy kezelik, mint más büntetőjogi vádlottakat. Mindössze 44 százalékuk bízik abban, hogy az első tárgyalásra kerülő Trump-ügyben – amely most zajlik New Yorkban – kiválasztott esküdtszék igazságos ítéletet hoz.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés