Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A szankciók működnek – tavaly mintegy 800 milliárd euró adót fizettek a nyugati bankok Oroszországnak

Hirdetés

Az Oroszországban maradt legnagyobb nyugati bankok tavaly több mint 800 millió euró adót fizettek a Kremlnek, ami négyszerese a háború előtti szintnek, számolt be a Financial Times

Az Oroszországban működő hét legnagyobb eszközállományú európai bank – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo és OTP – együttesen több mint 3 milliárd eurós nyereséget jelentett be 2023-ban. Ez mintegy háromszorosa volt a 2021-es nyereségnek, és részben olyan pénzeszközökből származott, amelyeket a bankok nem tudnak kivonni az országból.

Mindez azt eredményezte, hogy az európai bankok mintegy 800 millió eurónyi adót fizettek, szemben a 2021-es 200 millió euróval – derül ki a Financial Times elemzéséből. Az európai bankok által fizetett adók, amelyek Oroszország 2024-re várható összes nem energetikai költségvetési bevételének mintegy 0,4 százalékának felelnek meg, példája annak, hogy az országban maradó külföldi vállalatok hogyan “segítik” a Kremlnek a nyugati szankciók ellenére fenntartani a pénzügyi stabilitást.

Hirdetés

A lap szerint külföldi hitelezők nemcsak a magasabb kamatlábakból, hanem az orosz bankokat sújtó nemzetközi szankciókból is profitáltak. Ezek az intézkedések megfosztották riválisaikat a nemzetközi fizetési rendszerekhez való hozzáféréstől, és növelték a nyugati bankok “vonzerejét” az ország ügyfelei számára.

Az elemzés kimutatta, hogy az európai bankok 800 millió eurós adóbefizetéseinek több mint fele az osztrák Raiffeisen Bank Internationalé, amely a külföldi hitelezők közül a legnagyobb jelenléttel rendelkezik Oroszországban.

Érdekesség, hogy a lap által közzétett adatok szerint az RBI (Raiffeisen Bank International) oroszországi nyeresége 2021 és 2023 között több mint háromszorosára, 1,8 milliárd euróra emelkedett. Ez az osztrák csoport teljes profitjának felét teszi ki, szemben a háború előtti haszon mintegy harmadával. A rendszeres adóbefizetések mellett 2023-ban a Raiffeisen 47 millió eurót fizetett a Kreml által tavaly egyes vállalatokra kivetett váratlan adó eredményeként.

A Deutsche Bank, a magyar OTP és a Commerzbank jelentősen csökkentette jelenlétét Oroszországban. Az Intesa áll a legközelebb a kilépéshez, de oroszországi üzletágát még nem adta el. Az UniCredit nem kívánt nyilatkozni.

Hirdetés

AZ AMERIKAI ÓRIÁS SEM TÁVOZOTT MÉG

Annak ellenére, hogy bezárta vállalati és lakossági üzletágát, a Citigroup, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb hitelezője, amely 1449 millió dollár nyereséget termelt és 53 millió dollárt fizetett Oroszországban 2023-ban. A Kijevi Közgazdasági Iskola orosz központi banki adatokon alapuló számításai szerint a negyedik legnagyobb adófizető lett a nyugati bankok között Oroszországban.

Egy másik jelentős amerikai bank, a JPMorgan 35 millió dollárt keresett és 6,8 millió dollárt fizetett adót a kutatóintézet szerint.

Hirdetés

A JPMorgan, amely egykor az orosz bankok fő szerződő partnere volt az amerikai dollárban nyitott levelező számlák megnyitására, 2022 óta próbál távozni az országból. A bank most elakadt, és egy több millió dolláros perrel néz szembe korábbi oroszországi partnere, a VTB részéről. Az elemzésben hozzátették, hogy az amerikai bankok adatait nem számították bele a 800 millió eurós összegbe. A nyugati hitelezők számára előnyös volt az orosz pénzügyi szektor nagy részét sújtó szankciók bevezetése, amely megakadályozta a hozzáférést a Swift nemzetközi bankközi fizetési rendszerhez. Ezáltal a nemzetközi bankok pénzügyi mentőövvé váltak Moszkva és a nyugat között.

Ezek a tényezők hozzájárultak ahhoz, hogy az RBI oroszországi nettó díj- és jutalékbevétele a 2021-es 420 millió euróról 2023-ra háromszorosára, 1,2 milliárd euróra emelkedett.

Nem csak az RBI érdeke, hogy Oroszországban maradjon. Az [orosz központi bank] mindent meg fog tenni, hogy ne engedje el őket, mert kevés olyan nem szankcionált bank van, amelyen keresztül Oroszország Swift fizetéseket fogadhat és küldhet
– mondta egy magas rangú orosz banki vezető. Hozzátette, hogy az orosz és külföldi partnerek mostanában gyakran rubelben intézik a külföldi utalásokat, de szerinte az orosz valuta az RBI-nál és hasonló bankoknál vezetett számlákon is átmegy, „hogy csökkentsék a szankciós kockázatot” és „felgyorsítsák a folyamatot”.
Az orosz betétekkel nem tudunk mit kezdeni azon kívül, hogy a jegybanknál tartjuk őket. Így ahogy a kamatlábak emelkedtek, úgy nőtt a nyereségünk is
– mondta egy orosz leányvállalattal rendelkező európai bank egyik vezetője. A bankoknak 2022 eleje óta Vlagyimir Putyin elnök személyes engedélyére is szükségük van oroszországi érdekeltségeik eladásához. Összesen csak hét nyugati bank – a kilépéshez elnöki jóváhagyásra szorulók listáján szereplő 45-ből – kapott ilyen engedélyt, köztük a Mercedes-Benz Bank és az Intesa.

A bankok nem férhetnek hozzá az Oroszországban szerzett készpénzhez a 2022-ben bevezetett szabályozási korlátozások miatt, amelyek megtiltották az orosz leányvállalatok osztalékfizetését „barátságtalan” nyugati országok vállalkozásainak.

A bankok a kamatemelésekből is profitáltak: az orosz központi bank irányadó kamatlába jelenleg 16 százalékon áll, ami majdnem kétszer magasabb, mint a háború előtt. A kamatemelések segítettek a hitelezőknek abban, hogy a változó kamatozású hiteleikből kimagasló bevételekre tegyenek szert, és az orosz betétszámlákon rekedt pénzeszközökből extra bevételeket halmozzanak fel – mutatott rá a Financial Times.

Forrás: Financial Times – Pesti Srácok

Hirdetés