Brüsszel azt is fontolgatta, hogy az orosz Központi Bank befagyasztott tartalékaiból származó bevételeket Kijev számára felhasználja, de ebben a kérdésben eddig sem az EU-n belül, sem a szövetségesekkel nem született megállapodás.

– Az európaiak nem fognak meghalni a Donbasszért, de elkerülhetnénk, hogy az ukránoknak tovább kelljen meghalniuk a Donbasszért – mondta Borrell vasárnap, miközben a Világgazdasági Fórum kétnapos rijádi ülésének egyik panelbeszélgetésén beszélt.

Hirdetés

Az EU vezető diplomatája elismerte, hogy a Kijevnek szánt pénzeszközök elosztásának kérdése „nehéz”, de hangsúlyozta: Brüsszel ígéretet tett arra, hogy segíti az országot az Oroszország elleni háborús erőfeszítéseiben.

– Sokan mondhatnák, hogy „nos, meddig kell ennyi pénzt költenünk”, de mi elköteleztük magunkat Ukrajna támogatása mellett. Továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát és az ukránokat, lehetővé kell tennünk számukra, hogy ellenálljanak” – tette hozzá.

Jospeh Borrell nem vállalkozott arra, hogy megtippelje, meddig és mennyi támogatást, segélyt kell még Ukrajnának adni. A jövőbe én sem látok, így én sem bocsátkoznék találgatásokba. Arra viszont van lehetőség, hogy a már kifizetett és felajánlott összegeket csokorba szedjem, persze a teljesség igénye nélkül.

Hirdetés

Van ugye a cikkben is szereplő uniós 100 milliárd euró, amihez hozzáadhatjuk azt az 50 milliárd eurót, amit megszavaztak Kijevnek, és amelyet éppen csak hogy elkezdtek fizetni. Az USA eddig 113 milliárd dollárt költött Ukrajnára, és a közelmúltban megszavaztak Kijevnek egy újabb, 61 milliárd dolláros csomagot.

Ez így együtt 150 milliárd euró és 174 milliárd dollár, ami összesen – és most mindenki kapaszkodjon meg – 122 ezer milliárd forint. Ez önmagában a magyar költségvetés háromszorosa. S ha ehhez hozzáadjuk az IMF, az egyes ország saját felajánlásait, hiteleit, akkor a teljes összeg elérheti akár a 150-200 ezer milliárd forintot is.

S innen már adja magát a kérdés, hogy ezt a 150-200 ezer milliárd forintot mi másra lehetett volna költeni, mint a háborúra? (S akkor ehhez még tegyük hozzá, hogy az oroszok is vagyonokat tesznek bele a különleges katonai műveletbe.)

Hirdetés

Ebből az összegből hatékonyan lehetett volna segíteni a harmadik világ felzárkózását, és ezzel még inkább gátat lehetett volna szabni az illegális migrációnak. Fel lehetett volna gyorsítani a rákkutatást, bele lehetett volna tolni az összeget a környezetbarátabb technológiákba.

Emberek százezreinek, millióinak életét lehetett volna megmenteni, így pedig éppen tömegek halnak meg. S ez tragédia!

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés