Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az USA ismét provokál, de most nem az Oroszokat..

Hirdetés

Peking határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat telepítsen Kína küszöbén, és egyoldalúan növelje az ázsiai-csendes-óceáni térségben a csapásmérő erők jelenlétét – közölte a Global Times.

A lap felidézte: az USA hétfőni bejelentése szerint a Fülöp-szigeteki Észak-Luzonra telepítette közepes hatótávolságú rakétarendszerét, a Typhont.

Valamint azt is, hogy Washington 2019-ben kilépett az Egyesült Államok és a néhai Szovjetunió között 1987-ben megkötött, a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződésből (INF), amely az 500-5500 kilométeres hatósugarú hagyományos rakétákra is vonatkozott.

Hirdetés

Lin Jian kínai külügyminisztériumi szóvivő egy csütörtöki tájékoztató során azt mondta, hogy Kína tudomásul vette a bejelentést, és komoly aggodalmát fejezi ki a lépés miatt, mivel az fokozza a feszültséget a térségben, és növeli a tévesen alapuló „balesetek” kockázatát.

„Sürgetjük az Egyesült Államokat, hogy komolyan tartsa tiszteletben más országok biztonsági aggályait, hagyjon fel a katonai konfrontáció szításával, hagyjon fel a térség békéjének és stabilitásának aláásásával, és tegyen konkrét lépéseket a stratégiai kockázatok csökkentése érdekében” – mondta Lin.

Itt akár át is vehetnénk a szót, de a cikkből még érdemes két részletet kiemelni:

Hirdetés

Egyes elemzők szerint a Typhon-rendszer Fülöp-szigeteki telepítése az USA részéről komolyan megzavarhatja a hajózás szabadságát a Dél-kínai-tengeren, mivel ez egy támadó katonai platform.

Hozzátették, hogy az USA, mint külső hatalom provokatív szándéka nagyon egyértelmű, és nyilvánvalóan Kína ellen irányul. Ez egy kísérlet arra, hogy megzavarja a Dél-kínai-tenger békéjét és stabilitását azáltal, hogy fokozza a feszültséget a régióban, és arra törekszik, hogy az USA-nak nagyobb katonai jelenlétet biztosítson a térségben.

Mások szerint ez a lépés inkább arról szól, hogy az USA nagyobb katonai befolyást akar gyakorolni a Fülöp-szigetekre azáltal, hogy az országot valóságos katonai bázissá alakítja, és a lépés elkerülhetetlenül fegyverkezési versenyt is elindít a térségben.

Hirdetés

Kezdjük azzal, hogy a jenkik nem szeretnek a gyarmattartó múltjukról beszélni, mivel a kolonializmus ellenkezik a szabadság magasztos eszméjével. Pedig a Fülöp-szigetekre sem felszabadítóként érkeztek meg a 19. század végén. A második világháború lezárása után kénytelenül elismerték a függetlenségét, de a szoros ellenőrzést fenntartották. Mert a szigetlakók szabadságát meg kellett védeni a kommunistáktól, ugyebár.

Mármost az előző elnöknek, a helikopteres narkóbáró-vadászatairól itthon is elhíresült Marcos Dutertének ebből elege lett. Ő úgy gondolta, nem szorulnak rá, hogy Washingtonból mondják meg, ki a barát és ki az ellenség, kivel lehet kereskedni, és kivel nem, és ennek jegyében elkezdte szorosabbra fűzni a kapcsolatait Kínával.

Nem túl meglepő módon ez minél inkább sikerült neki, a nemzetközi sajtó annál többet foglalkozott az emberijogi jogsértéseivel és a korrupciós ügyeivel…

Hirdetés

Szóval, az USA ragaszkodik a Fülöp-szigetekhez, ez nyilvánvaló. Ahogy az is: minél több fegyvert telepít az országba, annál több katonát kell oda vezényelnie a kezelésükre, a biztosításukra.

A másik, ami eszünkbe jutott erről az egészről, az az, hogy az Egyesült Államok vezetése tényleg nem tanul semmiből. Vagy valamilyen oknál fogva középtávon a Csendes-óceáni térségben is háborút akar provokálni. Az ugyanis biztos, hogy rakéták telepítésével, a háborús feszültség szításával nem fogja eltántorítani Kínát egy Tajvan elleni offenzívától, ahogy az oroszokat sem sikerült Ukrajna megtámadásától.

Sőt, az USA minél jobban szorítja a riválisait, azok egyre inkább rákényszerülnek a radikális lépésekre. Hiszen, ha például az amerikaiak erőddé akarják fejleszteni a Fülöp-szigeteket, azt csak az „Egy Kína-elv” alapján amúgy is a kontinentális országhoz tartozó szikla elfoglalásával tudják kivédeni.

Hirdetés

A jenkik mozgatórugója persze ebben az esetben is szinte biztosan a pénz. Nagyjából úgy gondolkoznak, hogy Kína fenyegetésével megemelik az ázsiai háború kitörésének kockázatát. Ez mindenkit fegyverkezésre kényszerít, a fegyvereket pedig elsősorban tőlük és az amerikai érdekeltségektől fogják megvenni.

Ennek a játéknak az a lényege, hogy forráspont közelében kell tartani a levest, és mindig csak akkor kell csendesíteni rajta egy kicsit, amikor ki akar futni. A baj az, hogy ez nem mindig sikerül.

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés