Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Csúnyán csődöt mondott Ukrajnában az amerikai csúcsfegyver

Hirdetés

Felfüggesztette az ukrán hadsereg annak a csúcsfegyverként átadott GLSDB szárazföldi indítású, nagy hatótávolságú irányított bombának a használatát a háborúban, amelyet az Amerikai Egyesült Államoktól kapott nemrég – adta hírül a Portfolio a The War Zone blog bejegyzése alapján.

Azt, hogy a fegyver nem teljesít jól az ukrán harctereken, Bill LaPlante, a védelmi minisztérium beszerzésért és fenntartásért felelős államtitkára mondta el egy panelbeszélgetésen, szó szerint nem rámutatva a GLSDB kísérleti fegyverre.

Hirdetés

Az amerikai haderő sem használta soha élesben az említett, szárazföldi indítóból kilőhető légi indítású bombát. A fegyver erőssége az lenne, hogy elméleti hatótávolsága 150 kilométer, tehát az ukránok mélyen a frontvonal mögé be tudnának vele lőni, és kompatibilis az ukrán M142 HIMARS és M270 MLRS rakétaindítókkal is.

LaPlante szerint az a baj, hogy az amerikai hatóságok lerövidítették a tesztelési követelményeket, hogy gyorsabban jutassák el a fegyverrendszert Ukrajnába, így az elektromágneses interferencia (zavarás), valamint taktikai és technikai kihívások miatt nem vált be a fegyver.

Hát érdekes ez a helyzet, mert a háború egyik előnye, hogy be lehet mutatni: egy fegyver mennyire működik, és egy katonai cég ennek köszönhetően begyűjthet egy sor megrendelést. Az izraeli Vaskupola rendszer igen kapós lesz és lett… Az is igaz ugyanakkor, hogy ha egy fegyver alulteljesít, vagy egyenesen csődöt mond, akkor nehéz lesz rásózni a vevő jelöltekre.

Hirdetés

A GLSDB szárazföldi indítású, nagy hatótávolságú irányított bombákra egyelőre aligha lesz óriási kereslet. Sokat elárul a bajról, hogy a „csúcsfegyver” a lőszer- és fegyverínséggel küszködő Ukrajnában sem maradhatott ott, pedig keleti szomszédunknál nagy szűkség van mindenre, amivel kárt lehet okozni az oroszoknak.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a másik csúcsfegyvert, az Abrams tanko(ka)t is visszavonták a frontról, mert az ukránok rövid idő leforgása alatt több darabot is elveszítettek belőlük, akkor az összkép csúnyább. Ez nagy csapás lehet az Egyesült Államok nagy hadiipari cégeinek, és ezek után nem lepődnék meg rajta, ha az F–16-sok sohasem vagy csak nagy sokára érkeznének meg az orosz-ukrán háborúba.

Jobb rejteni a légi csúcsfegyvert, mind felsülni vele!

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés