Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ismét aljas dolog derült ki Zelenszkijről

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tudatosan megtévesztette a közvéleményt országa Oroszországgal folytatott konfliktusában elszenvedett katonai veszteségeinek valódi mértékéről – jelentette szombaton a Washington Post. Zelenszkij ezt azért tette, hogy ellensúlyozza a pánikot a küszködő mozgósítási kampány során – állította az amerikai lap.

Februárban, miután hónapokig hallgatott az ukrán veszteségekről, Zelenszkij azt állította, hogy a konfliktus kezdete óta eltelt két év alatt 31 ezer katona esett el, anélkül, hogy a sebesültek számát közölte volna.

Oroszország ezzel szemben azt állítja, hogy Kijev pusztító veszteségeket szenvedett a konfliktus során. Szergej Sojgu védelmi miniszter közel félmillió katonára becsülte Ukrajna veszteségeit.

Hirdetés

Egy meg nem nevezett ukrán törvényhozó a Postnak adott interjújában azt mondta, hogy Zelenszkij “jelentősen alábecsülte a háború valódi áldozatainak számát”. Azzal érvelt, hogy azt “alacsonyabbnak kellett feltüntetni, hogy ne zavarják meg az amúgy is nehéz helyzetben lévő toborzási és mozgósítási kampányt”.

Kijev tavaly év végén törvényhozási tevékenységbe kezdett a mozgósítás fellendítése érdekében. Hetekig tartó parlamenti viták után Zelenszkij e hónap elején két törvényjavaslatot írt alá, amelyek közül az egyik 27-ről 25 évre csökkenti a férfiak sorkötelezettségi korhatárát, míg egy másik jelentősen szigorítja a mozgósítási szabályokat.

December végén Zelenszkij azt mondta, hogy az ukrán hadsereg további 500 000 katona mozgósítását kérte tőle – ezt az állítást később Valerij Zaluzsnij akkori főparancsnok tagadta. A nézeteltérést széles körben a kettejük közötti konfliktus egyik okának tekintették, amely februárban Zaluzsnij elbocsátásához vezetett.

Hirdetés

Az ukrán törvényhozó ugyanakkor a lapnak elmondta, hogy bár Kijev valóban szenved a katonahiánytól, a helyzet még nem érte el a “vörös vonalat”.

Közben, miután az Egyesült Államok jóváhagyta a régóta halogatott 61 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, a washingtoni tisztviselők most Kijev más kihívásaira, köztük az élőerőhiányra fordították figyelmüket. James O’Brien, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a héten sürgette Kijevet, hogy “gondoskodjon arról, hogy rendelkezzen a harchoz szükséges emberekkel”.

Egy amerikai tisztviselő a Postnak azt mondta, hogy bár a kérdés aggasztó, Washington nem akarja Kijevet nyaggatni emiatt. “Kik vagyunk mi, hogy azt mondjuk: ‘Csak több embert kell besorozni a harcra. De ugyanakkor ez valós aggodalom” – mondta, hozzátéve, hogy bár az új törvények segítenek majd betölteni a hadseregben lévő hiányosságokat, Kijevnek “meg kell találnia a módját, hogy több ukrán férfit inspiráljon arra, hogy a frontvonalba vonuljon”.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly azt mondta, hogy a Nyugat készen áll arra, hogy “az utolsó ukránig” harcoljon Oroszország ellen.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés