Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Négy frontszakaszon történt orosz előretörés

Hirdetés

Kedvezőbb állásokat foglalt el az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán Kupjanszk, Avgyejevka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint 15 ukrán ellentámadás hiúsult meg, közülük nyolc Avgyejevkánál, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap folyamán csaknem ezer katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 480-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett több lőszerraktárt – ezek egyike az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű alakulaté volt -, két harckocsit, három páncélozott harcjárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot, hat amerikai MGM-140-es ATACAMS operatív-harcászati rakétát, egy francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 191 drónt.

Hirdetés

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Az orosz légvédelem Brjanszk megye légterében lelőtt három ukrán meteorológiai szondát. Alekszandr Bogomaz, a régió kormányzója a történteket terrortámadásnak nevezte.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán közölte, hogy őrizetbe vett egy orosz-moldovai kettős állampolgárságú, 30 éves férfit, aki a robbanószert szállította Oroszországba az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) az orosz oldalra átállt volt tisztje, Vaszilij Prozorov elleni múlt pénteki moszkvai pokolgépes merénylethez.

A manikűrkészletnek és hajápoló szernek álcázott robbanóanyagot egy Varsóban élő nő Litvániába küldte, ahonnan a futár április 6-án gépkocsival vitte tovább az orosz fővárosba. Itt átadta az SZBU egy 31 éves, orosz állampolgárságú ügynökének, aki a küldeményből pokolgépet szerkesztett, amelyet felerősített Prozorov Toyota Land Cruiser Prado típusú terepjárójára és távirányítással felrobbantotta, amikor a célszemély épp beült a járműbe. Sajtójelentések szerint az átállt SZBU-tiszt a kezén és a lábán megsérült, de a robbantás után készült felvételek tanúsága szerint nem súlyosan.

Hirdetés

Az FSZB a varsói nőt – akiről fotókat adott közre – , a futárt, és a merénylet végrehajtóját nem nevezte meg.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés