Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Rendkívüli: Irán megtámadta Izraelt

Hirdetés

Irán több tucat drónt indított Izrael felé – írja a RIA Novosztyi.

Ezt az információt az izraeli hadsereg (IDF) is megerősítette.

Hirdetés

Az Al Arabiya tévécsatorna szerint nagyszámú iráni UAV lépte át a dél-iraki légteret. A Kan rádió a katonaságra hivatkozva arról számol be, hogy a drónok magyarországi idő szerint 00:30 körül érhetik el a zsidó állam területét.

Számos publikáció izraeli és amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írja, hogy a drónok mellett Teherán rakétákat is lőhet.

Szombaton az IDF szóvivője, Daniel Hagari azt mondta, hogy az ország készültségbe helyezte a légierő védelmi és támadórendszereit.

Hirdetés

Benjámin Netanjahu miniszterelnök viszont hangsúlyozta, hogy Izrael csapást mér mindenkire, aki megtámadja a területét.

Nem sokkal az iráni csapás kezdete után iraki tisztviselők bejelentették, hogy az iraki légteret lezárják.

Számos drónt láttak repülni Irán irányából az iraki Szulajmánia tartomány felett – közölte szombaton három biztonsági forrás a Reuters hírügynökséggel.

Hirdetés

„Több tucat drónt észleltek, amint Iránból Izrael irányába repült az iraki légtér felett” – mondta két iraki biztonsági forrás a Reutersnek.

Két regionális biztonsági forrás szerint Jordánia légvédelme készen állt arra, hogy elfogjon és lelőjön minden iráni drónt vagy repülőgépet, amely megsérti a légterét.

Azt mondták, hogy a hadsereg is magas készültségi állapotban volt, és radarrendszerek figyelték a drónok tevékenységét.

Irán működésképtelenné tette Izrael légvédelmének egy részét Az izraeli légvédelmi rendszereket kibertámadás érte – Al Masirah.

Az Irán és Izrael közötti eszkaláció

Április 1-jén a szíriai védelmi minisztérium beszámolt arról, hogy az izraeli légierő légicsapást mért az iráni főkonzulátusra Damaszkuszban. Az épületben a köztársaság szíriai nagykövetének, Hosein Akbarinak a rezidenciája is volt, aki nem sérült meg.

Az Iszlám Forradalmi Gárda közlése szerint hét IRGC-tiszt halt meg, köztük két magas rangú tanácsadó tábornok: Mohammad Reza Zahedi, a szíriai és libanoni Qudsz Erők parancsnoka és helyettese, Mohammad Hadi Haji Rahimi dandártábornok.

Teherán közölte, hogy fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon a konzulátus tábornokát ért izraeli légicsapásra, és meghatározza, hogy pontosan hogyan „büntesse meg az agresszort”.

Oroszország elítélte Izrael támadását Irán diplomáciai képviselete ellen, és ennek megfelelő sajtónyilatkozat-tervezetet juttatott el az ENSZ Biztonsági Tanácsához. Szergej Lavrov külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a diplomáciai és konzuli létesítmények megsértését, amelyek sérthetetlenségét a bécsi egyezmények garantálják.

 

Hirdetés