Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Rossz hírt kapott Ukrajna az Egyesült Államokból

Hirdetés

Az Egyesült Államok nem fogja semlegesíteni az Ukrajnára kilőtt orosz drónokat és rakétákat, ellentétben azzal, ahogyan az amerikai erők tették azt Izraelt védve, amikor Irán támadást intézett ellene a múlt hétvégén – közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője hétfőn újságírókkal.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország segített Izraelnek visszaverni az Irán által indított heves sortüzet, amelyet Teherán a hónap elején a damaszkuszi konzulátusa ellen intézett izraeli csapás megtorlásaként indított. Kirbyt egy napi tájékoztató során arról kérdezték, hogy ugyanezt a taktikát lehetne-e alkalmazni az ukrajnai konfliktusban.

Hirdetés

„Tudtam, hogy ez a kérdés előkerül” – válaszolta.

„Nézze: más konfliktusok, más légtér, más fenyegetettségi kép. És [Joe Biden elnök] már a kezdetektől fogva [az ukrajnai ellenségeskedések] egyértelművé tette, hogy az USA nem fog harcba bocsátkozni ebben a konfliktusban”.

A nyugati hatalmak ígéretet tettek arra, hogy segítséget nyújtanak Kijevnek – „addig, amíg szükséges” – Oroszország legyőzéséhez. Ugyanakkor többször elutasították az orosz erők elleni közvetlen beavatkozás gondolatát. Még a francia kormány is, amely nem zárta ki, hogy csapatokat vezényeljen Ukrajnába, világossá tette, hogy bármilyen feltételezett misszió csupán az ukrán katonáknak a nem harci feladatoktól való mentesítése lenne, hogy Kijev több saját katonát küldhessen a frontvonalba.

Hirdetés

David Cameron brit külügyminiszternek ugyanezt a kérdést tették fel, mint Kirbynek az LBC-nek adott hétfői interjújában.

Valójában a NATO-erők közvetlen konfliktusba bocsátkozása az orosz erőkkel – szerintem ez veszélyes eszkalációt eredményezne” – mondta.

Ahelyett, hogy „nyugati repülőgépek Ukrajna égboltja felett próbálnának lelőni katonai eszközöket”, Ukrajnának inkább légvédelmi rendszereket kellene telepítenie – javasolta Cameron.

Hirdetés

Moszkva az ukrajnai konfliktust az Egyesült Államok által vezetett, Oroszország elleni proxy-háborúnak tekinti, amelyben az ukránokat „ágyútölteléknek” használják. Figyelmeztetett, hogy minden olyan katonai eszközt, amely közvetlenül részt vesz az ellenségeskedésekben, legitim célpontnak tekint, függetlenül attól, hogy ki üzemelteti.

Ez is érdekelheti:  Fehéroroszországban tarthatják a Crocus elleni merénylet elkövetőinek perét

Egyes nyugati tisztviselők nyilatkozatai látszólag az orosz álláspontot támasztják alá. Boris Johnson volt brit miniszterelnök a múlt héten kijelentette, hogy az USA és szövetségesei „fantasztikus nyereséget” realizálnak az Ukrajnára költött pénzből, mert „azok a fickók egyetlen pár amerikai bakancs nélkül harcolnak a Nyugatért”.

NIF

Hirdetés

Hirdetés