Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Sojgu a francia védelmi miniszternek: saját magának fog problémákat okozni, ha csapatokat küld Ukrajnába

Hirdetés

A csapatok Ukrajnába küldése katasztrofális lenne Franciaország számára – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter francia kollégájával, Sebastien Lecornuval szerdán egy váratlan telefonbeszélgetés során, amelyet Párizs kezdeményezett.

Az egyórás hívás volt az első beszélgetés a védelmi vezetők között 2022 októbere óta.

Az orosz védelmi minisztérium által rendelkezésre bocsátott leirat szerint Sojgu arra figyelmeztetett, hogy Franciaország “saját magának fog problémákat okozni”, ha csapatokat küld Ukrajnába.

Hirdetés

Emmanuel Macron francia elnök többször is felvetette a NATO csapatok bevetésének gondolatát, azt is közölve, hogy “minden lehetséges”. Hangsúlyozta azonban, hogy Párizsnak jelenleg nincsenek ilyen tervei. Stephane Sejourne külügyminiszter februárban azt mondta, hogy Franciaország valamikor aknamentesítést végző és más, nem harcoló személyzetet küldhet.

Moszkva kijelentette, hogy az ukrán földön lévő nyugati csapatokat és a külföldről szállított fegyverrendszereket legitim célpontként kezeli. A külföldi erők bevetése jelentős eszkaláció lenne, amely “helyrehozhatatlan következményekhez” vezetne – figyelmeztetett a múlt hónapban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte, hogy Sojgu és francia kollégája az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások esetleges újraindításáról tárgyaltak. “Megjegyezték a készséget a párbeszédre Ukrajnáról. A kiindulópontok az isztambuli békekezdeményezésen alapulhatnának” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy a tervezett, svájci szervezésű csúcstalálkozó “haszontalan lesz Oroszország részvétele nélkül”.

Hirdetés

A francia miniszter részvétét fejezte ki a Crocus City Hall-ban elkövetett terrortámadás miatt. Ugyanakkor kitartóan próbálta meggyőzni orosz kollégáját arról, hogy Kijev és a nyugati országok nem vettek részt a támadásban, minden felelősséget az ISIS-re hárítva.
Sojgu a maga részéről kijelentette, hogy az ügy kivizsgálását mindenképpen lezárják, és minden felelőst meg fognak megbüntetni.

“A kijevi rezsim semmit sem tesz a nyugati felügyelői jóváhagyása nélkül. Bízunk benne, hogy ebben az esetben nem a francia különleges szolgálatok állnak a háttérben” – mondta Sojgu.

Lecornu a telefonbeszélgetés során megismételte, hogy “Franciaország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, amíg és amilyen intenzíven csak szükséges, a szabadságért és szuverenitásért folytatott harcában, annak érdekében, hogy béke és biztonság legyen az európai kontinensen” – olvasható a francia védelmi minisztérium közleményében.

Hirdetés

Egy Lecornuhoz közeli forrás az AFP-nek cáfolta, hogy a miniszterrel szóba kerültek volna az esetleges ukrajnai béketárgyalások. “Franciaország nem fogadott el és nem is javasolt semmi ilyesmit” – mondta a forrás.

Az Oroszország és Ukrajna közötti érdemi béketárgyalások 2022 tavaszán megszakadtak, miután Boris Johnson akkori brit kormányfő Kijevbe utazott.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés